Πραγματικές απειλές για τους λαούς του κόσμου

Πραγματικές απειλές για  τους λαούς του κόσμου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

O νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο διατηρεί τη σκληρή γραμμή του Τρaμπ απέναντι στην Κίνα, αλλά ετοιμάζει ακόμα περισσότερη όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας άρχισε όταν ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα και προσπάθησε να ελέγξει την κίνηση κεφαλαίων και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τρaμπ ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τώρα ο Μπάιντεν παίρνει τη σκυτάλη.

Αν έχει κάτι δείξει, όμως, η ιστορία είναι ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι ένα αδιέξοδο και καταστροφικό παιγνίδι. Ό,τι κάνεις, σου κάνουν. Αν είσαι γίγαντας ενάντια σε νάνο, φυσικά μικρό το κακό. Σύγκρουση, όμως, ΗΠΑ με Κίνα είναι ό,τι χειρότερο και πιο απειλητικό μπορεί να υπάρξει για την παγκόσμια οικονομία.

Το πρόβλημα τώρα με τους εμπορικούς πολέμους δεν είναι μόνο ότι είναι ένα παιγνίδι αντιποίνων χωρίς όρια. Στη σημερινή απίστευτη αλληλεξάρτηση των οικονομιών του πλανήτη, την αλληλεξάρτηση των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας, κάθε μέτρο των ΗΠΑ και κάθε δασμός που ακριβαίνει τα κινέζικα προϊόντα στις ΗΠΑ έχει άμεσα επιπτώσεις και στην οικονομία των ΗΠΑ. Αμερικάνικα μεγαθήρια εξαρτούν την παραγωγή τους από ενδιάμεσα προϊόντα που αγοράζουν από την Κίνα, όπως τα τσιπς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών. Έτσι οι επιπτώσεις στην αμερικάνικη οικονομία δεν θα προέλθουν μόνο από ανάλογα τιμωρητικά μέτρα των Κινέζων, αλλά και από αυξημένα κόστα παραγωγής που θα προκύψουν από ενδιάμεσα προϊόντα, τα οποία οι ίδιοι οι αμερικάνικοι δασμοί κάνουν πιο ακριβά.

Συνολικά «η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να χάσει την παραγωγή αξίας άνω των 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και μακροπρόθεσμα θα βίωνε πλήγμα η ανταγωνιστικότητά της παγκοσμίως, εάν ο Λευκός Οίκος επιδιώξει ένα απότομο διαζύγιο με την Κίνα». 

Αυτά κατέγραψε έκθεση που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και το Rhodium Group, που καμιά πρόθεση δεν έχει να υπερασπιστεί αρχές όπως αυτές της ειρήνης και της καλής γειτονίας. 

Στην έκθεση υπάρχει σαφής αναφορά ότι η επιβολή δασμών σε κινέζικα προϊόντα αυξάνει το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που θα γίνουν ακόμα λιγότερο ικανές να ανταγωνίζονται, όχι μόνο την Κίνα, αλλά και πολλούς άλλους στη διεθνή αγορά.

Η εντεινόμενη οικονομική σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας είναι πραγματικός δυναμίτης στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας και αυτή τη στιγμή αποτελεί την πιο μεγάλη οικονομική απειλή. 

Στο ολοένα και πιο απειλητικό διεθνές σκηνικό συντείνουν σημαντικά και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Εξελίξεις που θυμίζουν εποχές Ψυχρού Πολέμου. Κορωνίδα αυτών των εξελίξεων αποτέλεσε δήλωση του Μπάιντεν, που επανέλαβε πολλές φορές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δολοφόνος -η ηγεσία των ΗΠΑ κατηγορεί άλλους για δολοφόνους, τι να πει κανείς; Και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την εμπλοκή της, όπως υποστηρίζουν, στις αμερικανικές εκλογές. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα πρωτόγνωρης, για δεκαετίες, έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, η Μόσχα ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της από τις ΗΠΑ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι «δεν τρέφουν αυταπάτες για τη βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων». Αντίθετα, όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, μόνο την προοπτική της επιδείνωσης βλέπουν ως σενάριο. 

Αυτή η απότομη επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών εκφράζεται και στην περίπτωση του εντοπισμού ρωσικής κατασκοπείας στην Ιταλία, στην οποία Ιταλός αξιωματούχος συνελήφθη με την κατηγορία ότι έδινε απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ σε Ρώσο αξιωματούχο.

Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι η κατασκοπεία όλων ενάντια σε όλους είναι σημερινό φαινόμενο. Αυτό που κάνει τη διαφορά και «επιτρέπει» τον «εντοπισμό» αυτού του φαινομένου που πάντα υπήρχε, είναι το βάθεμα της παγκόσμιας κρίσης που κάνει τη σύγκρουση συμφερόντων ολοένα και πιο δύσκολο να τύχει διευθέτησης και συμβιβασμού ή, έστω, προσωρινής αγνόησής τους. Αυτό αναδεικνύει και η νέα όξυνση στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης και ένας πράκτορας της FSB σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανάφερε ότι οι προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» της Κριμαίας είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», ότι «θα εγγυηθούμε αναμφίβολα τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Κριμαία και ότι το Κίεβο και «οι πάτρωνές του… δε θα μείνουν χωρίς συνέπειες». Η απάντηση των ΗΠΑ ήλθε μέσα από δήλωση του υπουργού της των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που την εβδομάδα που μας πέρασε δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας». 

Οι σχέσεις των γιγάντων εκτραχύνονται απότομα. Οι απειλές για τους λαούς μεγεθύνονται σε ένα σκηνικό, όπου η κρίση θα κάνει συμβιβασμούς και διευθετήσεις ολοένα και πιο απίθανους και οι ΗΠΑ, ακόμα και υπό την ηγεσία του «Δημοκράτη» Μπάιντεν, θα σέρνουν το χορό. 

Του Σωτήρη Βλάχου