Το Κάστρο Μεθώνης υποψήφιο για παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς το 2022

Το Κάστρο Μεθώνης υποψήφιο για παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς το 2022

Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, του οποίου η ίδρυση και λειτουργία έχει ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μνημείου, σχολιάζοντας τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνει, με σχετικό του δελτίο Τύπου, ότι «με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Όμως, πρέπει να κερδηθεί η μάχη με το χρόνο για να αρχίσουν το συντομότερο τουλάχιστον οι σωστικές εργασίες».

Παράλληλα, τα μέλη του δεν έχουν σταματήσει να βάζουν στόχους για την περαιτέρω αναγνωρισιμότητά του σε όλο τον κόσμο. Έτσι επόμενος στόχος είναι η υποβολή υποψηφιότητας του κάστρου στο “2022 World Monuments Watch”. 

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι η διεθνής προβολή του μνημείου και η προσέλκυση χορηγών για να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα αποκατάστασης.

Το World Monuments Fund είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 από άτομα που ενδιαφέρονται για την επιταχυνόμενη καταστροφή σημαντικών καλλιτεχνικών θησαυρών σε όλο τον κόσμο. Τώρα, πάνω από 50 χρόνια αργότερα, το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων έχει ενορχηστρώσει πάνω από 600 έργα σε 90 χώρες.

Με συνεργαζόμενους οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία, την Ινδία, το Περού, την Πορτογαλία και την Ισπανία, το World Monuments Fund χρηματοδοτεί ένα συνεχές πρόγραμμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως. 

Το World Monuments Watch, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1995 με την ευκαιρία της 30ής επετείου του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, στοχεύει στον εντοπισμό απειλών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και στην άμεση οικονομική και τεχνική υποστήριξη για τη διατήρησή τους.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «2022 World Monuments Watch» στο οποίο ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης έχει αρχίσει από το τέλος του 2020 την προετοιμασία για την υποβολή αίτησης. Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές έως την 1η Μαΐου 2021.

Α.Π.