7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Σεμινάριο για το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου:  Σεμινάριο για το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχές

Βοηθούς για τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους, που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 22 Ιουνίου-4 Ιουλίου στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο σεμιναρίου που θα διδάξει η Ιταλίδα σκηνοθέτις και ιδρύτρια του Σχολείου Κινηματογράφου Δρόμου, Tekla Taidelli, αναζητά το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα βοηθήσουν είτε στο κομμάτι της παραγωγής της ταινίας είτε κρατώντας κάποιους ρόλους (κομπάρσοι κ.λπ.).

To Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου (Street Cinema School) είναι ένα πρωτότυπο και μοναδικό σχολείο που ιδρύθηκε το 2013 από την Tekla Taidelli.

Απευθύνεται σε σκεπτόμενους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν μέσω της συγκεκριμένης τέχνης κι έχουν το θάρρος να εμπλακούν, αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους στο δρόμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν μια ταινία μικρού μήκους, μια μοναδική εμπειρία που «μιλάει» με διάσημους στίχους.

Η ίδια η Taidelli, άλλωστε, πρεσβεύει ότι έχει μία αποστολή: να «δίνει φωνή στους αοράτους», στους ανθρώπους εκείνους των οποίων “οι φωνές δεν ακούγονται”, είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής θέσης. Το μέσον για να ακουστούν οι φωνές των “αοράτων” είναι τα κείμενα διάσημων συγγραφέων και ποιητών: Σαίξπηρ, Μπουκόφσκι, Κέρουακ κ.ά.

H θεματική σύλληψη για το σεμινάριο που θα πραγματοποηθεί κατά τη διάρκεια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η παρουσίαση ποιημάτων από τη συλλογή «Ποίηση σε σχήμα τριαντάφυλλου» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, “ποιητή της ελευθερίας”, από ψαράδες της Καλαμάτας και άλλους απλούς ανθρώπους που θα στρατολογηθούν από το δρόμο.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο για το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου απευθύνεται στους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κινηματογραφιστές, αλλά και τους νέους της περιοχής. Οι μαθητές θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά στο σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και το μοντάζ. Στόχος του σεμιναρίου, να φτιάξουν με ελάχιστα μέσα, σε διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων, μία ταινία μικρού μήκους, τέτοιας ποιότητας που να μπορεί να σταλεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου και στη συνέχεια να ανεβεί στο Διαδίκτυο. Η δε ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης της 7ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το εντατικό αυτό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, στην Καλαμάτα., με καθημερινά μαθήματα από τις 9.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Για συμμετοχή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το γραφείο του Φεστιβάλ στο 27210 22376 (ώρες γραφείου) και στο e-mail info@peloponnisosdocfestival.com.

«Χάρτινος κινηματογράφος: Σκηνοθετώντας μία σελίδα κόμικς» -Masterclass με τον Γιώργο Μπότσο
Στο μεταξύ, ένα ενδιαφέρον masterclass για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, θα παρουσιάσει ο γνωστός δημιουργός κόμικς, Γιώργος Μπότσος, στο πλαίσιο της β’ φάσης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα (18 Ιουνίου-4 Ιουλίου).

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε μία ενδιαφέρουσα δημιουργική άσκηση, σχεδιάζοντας τη δική τους εκδοχή μια κωμικής ιστορίας. Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 18.00. Ο δε χώρος διεξαγωγής θα καθοριστεί με βάση τα τότε ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Φεστιβάλ στο 27210 22376 (πρωινές ώρες γραφείου) και στο e-mail info@peloponnisosdocfestival.com.