Αγορά οβελία: Η μειωμένη προσφορά και η αυξημένη ζήτηση έφεραν άνοδο της τιμής

Αγορά οβελία: Η μειωμένη προσφορά και η αυξημένη  ζήτηση έφεραν άνοδο της τιμής

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης διαμορφώνει την τιμή ενός προϊόντος στην αγορά και, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό φάνηκε και στη φετινή τιμή του ελληνικού οβελία.

Ειδικότερα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει το συγκεκριμένο προϊόν στα 8,5 ευρώ περίπου το κιλό, φέτος η τιμή του ξεκινά από τα 11 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές τηρούν την παράδοση και, έστω και σε μειωμένες ποσότητες, αγοράζουν το αρνί ή το κατσίκι τους, είτε ολόκληρο είτε μέρος.

Το «Θάρρος» και φέτος βρέθηκε στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και ειδικότερα στο Τμήμα Κρεάτων. Εκεί συνομίλησε με κρεοπώλες για τη φετινή τιμή, τους λόγους που αυτή αυξήθηκε, αλλά και τις προτιμήσεις του κόσμου.

Κρεοπωλείο Μπατάγια
Από το κρεοπωλείο Μπατάγια μας είπαν ότι η κορύφωση στην αγορά αναμένεται σήμερα, με τις παραγγελίες αλλά και τις μέχρι στιγμής πωλήσεις να είναι καλές.

Η τιμή του οβελία, όπως μας είπαν, είναι κατά δύο ευρώ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και ο λόγος είναι ότι στη Μεσσηνία οι στάνες έχουν μειωθεί, αφού οι παραγωγοί δεν πληρώνονταν καλά και έτσι αποφάσισαν να μη συνεχίσουν ή να μειώσουν τις ποσότητες, άρα και τα διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια είναι κατά πολύ λιγότερα.

Ο κόσμος, πάντως, παίρνει και φέτος τον οβελία του, αλλά σε λιγότερες ποσότητες, ενώ στο πασχαλινό τραπέζι θα υπάρχουν ακόμα κοντοσούβλια, σεφταλιές και χοιρινό.

Κρεοπωλείο Κατσίρα
Ανεβασμένες κατά πολύ είναι οι τιμές του κατσικιού και του αρνιού, όπως μας μετέφεραν από το κρεοπωλείο Κατσίρα. Αυτές κυμαίνονται από 11 με 12 ευρώ, κι αυτό συνέβη επειδή αυξήθηκε το κόστος στους παραγωγούς, ενώ τα προσφερόμενα αμνοερίφια είναι λιγότερα από πέρυσι.

Στην αύξηση της τιμής επηρέασε και το καθολικό Πάσχα που προηγήθηκε, καθώς αρκετά ζώα έφυγαν για την αγορά της Ιταλίας.

Ο κόσμος ψωνίζει και ολόκληρο οβελία, αφού το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να έχει μέχρι και 12 άτομα, ενώ αρκετή κίνηση υπάρχει στο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν κάτι διαφορετικό από πέρυσι.

Η κορύφωση, όπως μας είπαν, αναμένεται σήμερα, αφού αρκετοί πελάτες θα σπεύσουν να παραλάβουν τις παραγγελίες που έχουν κάνει.

Κρεοπωλείο Παναγιωτόπουλου
Σταθερές είναι οι τιμές, εκτός από το κατσίκι και το αρνί που είναι ανεβασμένες, και στο κρεοπωλείο Παναγιωτόπουλου. Όπως μας εξήγησαν, αυτό δικαιολογείται επειδή αρκετά κρέατα έφυγαν για την Ιταλία, αφού προηγήθηκε το καθολικό Πάσχα, κι έτσι υπάρχει υψηλή ζήτηση και μειωμένη προσφορά.

Οι πελάτες, παρατήρησαν, παρά την αύξηση της τιμής προτιμούν αρνί και κατσίκι, αλλά και πανσέτες και μπριζόλες χοιρινού.

Κρεοπωλείο Γαλανάκη
Πολλά αρνιά και κατσίκια στάλθηκαν στην Αθήνα, όπως μας ανέφεραν από το κρεοπωλείο Γαλανάκη, και έτσι δικαιολογούν την αύξηση της τιμής του οβελία, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θα πάρουν το χοιρινό, αφού είναι αρκετά φθηνότερο.

Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι
Ο εορτασμός της Κυριακής του Πάσχα μπορεί να γίνει με τη συγκέντρωση μόνο δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 σε εξωτερικό χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ υπάρχει και σύσταση για τη διενέργεια self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση