Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας και Θάλασσας στη Μ. Μαντίνεια

Εκθεσιακό Κέντρο  Προβολής Αλιείας και Θάλασσας στη Μ. Μαντίνεια

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, με τίτλο «Δημόσιες Επενδύσεις για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αλιευτικών Περιοχών», Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», Προτεραιότητα 4 «Αύξηση της Απασχόλησης και της Εδαφικής Συνοχής» του Ε.Φ. Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε πρόταση με τίτλο «Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας και Θάλασσας Δήμου Καλαμάτας» για χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.

Το έργο αφορά σε ανέγερση νέου κτηρίου που θα εξυπηρετεί πολιτιστικές χρήσεις του Δήμου Καλαμάτας, και συγκεκριμένα θα στεγάζει μουσειογραφική έκθεση για την ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού της περιοχής, μέσω της προβολής της αλιευτικής δραστηριότητας στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Η θέση υλοποίησης του έργου βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μικράς Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας και αποτελεί μια περιοχή με έντονη τουριστική αλλά και αλιευτική δραστηριότητα. Η κατασκευή του νέου κτηρίου θα γίνει εντός οικοπέδου έκτασης (750 τ.μ.), το οποίο περιλαμβάνει δυο υφιστάμενα κτήρια διαστάσεων 82,6 τ.μ. και 36,20 τ.μ., που λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο.

Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα αποτελεί επέκταση καθ’ ύψος και σε κάτοψη του υφισταμένου, με συνολικό εμβαδό 70 τ.μ. Το νέο κτήριο θα αποτελεί μια σύμμικτη κατασκευή με στοιχεία μετάλλου και οπλισμένου σκυροδέματος, δημιουργώντας αντιθέσεις μεταξύ του υφιστάμενου «παλαιού» πέτρινου κτηρίου και του «σύγχρονου» νέου. Οι όψεις θα επενδυθούν με υαλοπίνακες, προσφέροντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο υποέργα:

Υποέργο 1: Ανέγερση κτηρίου στέγασης έκθεσης προβολής Αλιείας & Θάλασσας Δήμου Καλαμάτας. Προϋπολογισμού 250.000 ευρώ

Υποέργο 2: Περιεχόμενο εκθεσιακού κέντρου – Σχεδιασμός, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού. Προϋπολογισμού 80.000 ευρώ,