Ένταση και φραστικές… εκρήξεις στο Δ.Σ. Καλαμάτας προκάλεσε το “Μνημείο Φωτός”

Ένταση και φραστικές… εκρήξεις στο Δ.Σ. Καλαμάτας προκάλεσε το “Μνημείο Φωτός”

Από όποια πλευρά και να δει κάποιος το θέμα, μάλλον θα συμφωνήσει ότι, όταν πρόκειται να κατασκευαστεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, θα πρέπει η διαγωνιστική διαδικασία να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή δημιουργών, προκειμένου οι αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, να μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη πρόταση. Αυτό δεν έγινε με το “Μνημείο Φωτός”.

Έτσι, η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η δημιουργία σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την Ελληνική Επανάσταση, προκάλεσε μεγάλη ένταση και τελικά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Η Δημοτική Αρχή τόνισε ότι το θέμα δεν μπορεί να μπει σε ψηφοφορία γιατί έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, καθώς και η χωροθέτηση του μνημείου στην κεντρική πλατεία, ανατολικά του βόρειου σιντριβανιού.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά, δεν επικεντρώθηκαν τόσο στο θέμα της πρωτοτυπίας ή όχι του καλλιτεχνικού έργου, σημειώνοντας ότι αυτό μπορούν να το κρίνουν ειδικοί της τέχνης. Στάθηκαν, κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάθεση.

Επιπλέον, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επανέλαβαν ότι η χωροθέτηση του καλλιτεχνικού έργου στην κεντρική πλατεία, ανατολικά του βόρειου σιντριβανιού, δεν είναι κατάλληλη και αντιπρότειναν είτε την παραλία, είτε την πλατεία 23ης Μαρτίου, είτε την πλατεία Όθωνος, είτε άλλο σημείο της κεντρικής πλατείας.

Ο δήμαρχος διαφώνησε τονίζοντας ότι ένα τέτοιο καλλιτεχνικό έργο πρέπει να είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα στο σημείο που αποφασίστηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να μπει το θέμα σε ψηφοφορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Α.Π.