Επιτροπή αδέσποτων ζώων Δ. Καλαμάτας: Αποφάσεις για ελέγχους τήρησης κανόνων ευζωίας

Επιτροπή αδέσποτων ζώων Δ. Καλαμάτας: Αποφάσεις για ελέγχους  τήρησης κανόνων ευζωίας

Σοβαρές ενστάσεις από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και πολίτες για διαφορετικούς λόγους, προκαλεί το σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαΐου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση σκύλων και γατών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023. Να σημειωθεί ότι αν και η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων και των γατών προβλέπεται από την παραπάνω ημερομηνία, τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται ένα χρόνο μετά, από 1η Σεπτεμβρίου του 2024.

Ήδη στη διαβούλευση έχουν αρχίσει οι διαμαρτυρίες για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης από πολίτες, ενώ διαμαρτυρίες αναμένονται και από τις φιλοζωικές που ήταν υπέρ του μέτρου της υποχρεωτικής στείρωσης, αφού η πρόβλεψη του νόμου είναι να ισχύσει έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις στην κριτική τους επισημαίνουν ότι οικοδομείται ένα γραφειοκρατικό σύστημα που καμιά σχέση δεν έχει με τη φιλοζωία και την ευζωία.

Όπως λένε, είναι εξαιρετικά προβληματική η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου που ορίζει ότι επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια και αφού τα ζώα καταχωρηθούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Εάν τελικά περάσει η πρόβλεψη αυτή, ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε να υιοθετήσει τον Peanut, αφού το καταφύγιο από το οποίο τον πήρε δεν έχει άδεια.

Κι ενώ η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεδρίασε, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Διοίκησης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής  Ανάπτυξης και Κ.Ε.Π., Γ. Φάββα, η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων Δήμου Καλαμάτας για συζήτηση και λήψη απόφασης των παρακάτω θεμάτων:

1. Έκτακτα περιστατικά περίθαλψης, περισυλλογής  αδέσποτων επιθετικών και τραυματισμένων ζώων

2. Αναφορά για περισυλλογές, φιλοξενίες, εξαπολύσεις και κτηνιατρικών υπηρεσιών αδέσποτων ζώων

3. Επανένταξη αδέσποτων ζώων

4. Αιτήματα πολιτών

5. Σχέδιο δράσης διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος, ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των ζωοτροφών, σχετικά με ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας στα δεσποζόμενα  ζώα εάν σε αυτά τηρούνται οι κανόνες ευζωίας από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς και η σχετική με αυτά νομοθεσία, καθαριότητα, σήμανση κ.λπ. Επίσης, συζητήθηκε η συμβολή της στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χαρτογράφηση των περιοχών που κινούνται τα αδέσποτα, στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, καθώς και στην ανάπτυξη σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής για την καλύτερη παρακολούθησή τους.