Για 14 Μαΐου μεταφέρθηκαν οι πτήσεις των Ελβετών για Καλαμάτα

Για 14 Μαΐου μεταφέρθηκαν  οι πτήσεις των Ελβετών για Καλαμάτα

Με ενδιαφέρον αναμένονται τις επόμενες μέρες οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι θα ισχύει από τις 15 Μαΐου με τους τουρίστες στη χώρα μας, όπως και τι περιορισμούς θα έχουν και τι μέτρα θα ακολουθηθούν. Μέχρι στιγμής ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με περιορισμούς και απαγορεύσεις από διάφορες χώρες.

Οι πρώτες πτήσεις από Ελβετία για το αεροδρόμιο Καλαμάτας που είχαν προγραμματισθεί αρχικά για σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου, μεταφέρθηκαν μαζί με τις πτήσεις από Γερμανία στις 14 Μαΐου.

Κάθε χώρα τα δικά της

Στο μεταξύ, κατά τις επαφές που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έγιναν σημαντικά βήματα προς την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την απελευθέρωση των ταξιδιών ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα κατά το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κ. Thomas Bareiß, υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης πήρε τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο άρσης του μέτρου υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Άλλες χώρες, βέβαια, έχουν ήδη αποφασίσει αυστηρά μέτρα για τους πολίτες τους που θα επιστρέφουν από διακοπές, όπως η Νορβηγία.

Μόλις οι Νορβηγοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους από τις διακοπές, θα τους περιμένει μισθωμένο λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο πλησιέστερο ξενοδοχείο καραντίνας. Δεν έχει σημασία αν έκαναν διακοπές στη Φινλανδία, στις Κανάριες Νήσους ή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να παραμείνουν στο ξενοδοχείο επί δέκα ημέρες για προληπτικούς λόγους και, φυσικά, να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της υποχρεωτικής καραντίνας. 

Περιορισμοί

Βάσει της οδηγίας που είναι σε ισχύ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού (Covid-19 notams) και η οποία ισχύει έως την Παρασκευή 14 Μαΐου και ώρα 6.00 το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν: Η notam προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 12 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ.

-Επτά μέρες καραντίνα στις αφίξεις από το εξωτερικό και χώρες από τις οποίες οι μόνιμοι κάτοικοι απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ): Οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF για 7 ημέρες. Εκτός αν διαφορετικά ορίζεται, δηλαδή αν είναι πολίτες των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϋλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης. Οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα: α) εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή β) στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ειδικά για τους Ρώσους επιβάτες η αεροπορική οδηγία ισχύει με την επιφύλαξη ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα ισχύουν ταυτόχρονα. Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

-Διεθνείς αφίξεις με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Η notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στη χώρα μας με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Διευκρινίζεται ότι και παιδιά πέντε ετών και άνω πρέπει να φέρουν αρνητικό PCR τεστ για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια βάσει του PLF.

-Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Με την αεροπορική οδηγία προβλέπεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

-Ανώτατο όριο 4.000 ταξιδιωτών από Ρωσία και αφίξεις μόνο σε 9 αεροδρόμια της επικράτειας: Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί: Ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα, ενώ όσον αφορά στα αεροδρόμια αφίξεων οι Ρώσοι επιβάτες θα μπορούν να έρχονται απευθείας στους αερολιμένες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Χανίων.

Της Βίκυς Βετουλάκη