Κατατέθηκε ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου της Καλαμάτας, ακολουθεί η Μάνη

Κατατέθηκε ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου της Καλαμάτας, ακολουθεί η Μάνη

Το μεγάλο βήμα για το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, αλλά και οι εξελίξεις στα άλλα υδατοδρόμια στην Πελοπόννησο, με την Καλαμάτα να προηγείται και τη Δυτική Μάνη να ακολουθεί για την περιοχή μας, πανηγυρίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Hellenic Seaplanes.

Όπως τονίζεται, η κατάθεση στις αρχές Μαΐου του φακέλου για την ίδρυση του υδατοδρομίου Κυλλήνης στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών φέρει πίσω της την υπογραφή και επιτυχημένη συνεργασία πολλών μερών.

Η ένωση των Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια έχει αναλάβει το ρόλο του συμβούλου για τη σύνταξη και οργάνωση του τεχνικού φακέλου του υδατοδρομίου της Κυλλήνης, ενώ τόσο η Δημοτική όσο και η Λιμενική Αρχή, με πρωτεργάτες το δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ιωάννη Λέντζα και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ιωάννη Βαρβαρέσο, βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις δύο εταιρείες για την από κοινού σχεδίαση όλων των βημάτων που απαιτούνται για την αδειοδότηση και τη μετέπειτα κατασκευή και διαχείριση του υδατοδρομίου.  

Σταθερά αρωγός με πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως τονίζεται από την εταιρεία, είναι η κυβέρνηση, με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση του δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Στην Κυλλήνη το πρώτο
Για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης του υδατοδρομίου Κυλλήνης τοποθετήθηκε με δηλώσεις του ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η Ηλεία μπαίνει πλέον στο χάρτη των υδατοδρομίων της χώρας, και αυτή είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αποτελεί την απαρχή και για άλλες ανάλογες παρεμβάσεις.

«Πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης, στο οποίο πίστεψα από την πρώτη στιγμή και επικεντρώθηκαν οι ενέργειές μου σε αυτή την κατεύθυνση. Σαφώς σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις έφεραν αποτελέσματα. Με το υδατοδρόμιο Κυλλήνης έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα και θα είναι ένα από τα πρώτα υδατοδρόμια που θα λειτουργήσουν στη χώρα. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και άλλου υδατοδρομίου στην Ηλεία. Εργάζομαι σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ. Νικολακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, ανέφερε σχετικά: «Η Κυλλήνη με την άφιξη των υδροπλάνων, άρα και την προσθήκη μίας ακόμα σημαντικής μεταφορικής επιλογής, αναβαθμίζει την ελαστικότητα μετακίνησης των ντόπιων, ισχυροποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες που ανοίγονται στις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, όπως ο περιηγητικός τουρισμός με υδροπλάνο, που συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό κρουαζιέρας που ήδη το λιμάνι της Κυλλήνης φιλοξενεί επιτυχώς εδώ και χρόνια».

Το πρόγραμμα πτήσεων
Η έντονη κινητικότητα γύρω από τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων συμπλέει με την ετοιμότητα και το σχεδιασμό που ακολουθεί η Hellenic Seaplanes αναφορικά με την πτητική λειτουργία της και το πρόγραμμα πτήσεων που θα ακολουθήσει.

Ειδικότερα, έχει εντάξει στο πλάνο της πτήσεις με τα αεροσκάφη της στην Πάτρα, στα υπάρχοντα υδατοδρόμια των Ιονίων νήσων, στα υδάτινα πεδία προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων που αφορούν στα υπόλοιπα νησιά των Επτανήσων και προχωρά στον υπολογισμό του αριθμού των ταξιδιών που θα πραγματοποιούνται ημερησίως στον εκάστοτε προορισμό.

Παράλληλα, η Hellenic Seaplanes προχωρά τον πτητικό της σχεδιασμό και για άλλες περιοχές, με περίοπτη θέση να έχουν τα υδατοδρόμια στην Πελοπόννησο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο.

Τα υδατοδρόμια της Πελοποννήσου
Αναφορικά με το δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται στην Πελοπόννησο, πρόσφατα κατατέθηκε στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου Καλαμάτας.

Παράλληλα, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τα υδατοδρόμια στη Δυτική αλλά και την Ανατολική Μάνη, στη Μονεμβασιά, στην Ελαφόνησο, ενώ στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί και ο φάκελος του υδατοδρομίου της Λίμνης Τάκα στην Αρκαδία.

Στην Ηλεία, τα αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη των υποδομών του νομού δε σταματούν στο υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για το υδατοδρόμιο στη Λίμνη Καϊάφα.

Της Βίκυς Βετουλάκη