Μέτρα από το υπουργείο και συστάσεις στους πολίτες για τα αγριογούρουνα

Μέτρα από το υπουργείο και συστάσεις  στους πολίτες για τα αγριογούρουνα

Επείγουσα οδηγά για σύσταση συνεργείων δίωξης και ομάδων κυνηγών 

Να περιορίσει την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές και αυτοκινητόδρομους των αγριογούρουνων επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με την έκδοση επείγοντος εγγράφου για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Παράλληλα, παρατάθηκε μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 η ισχύς της απόφασης που αφορά στην κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη των αγριογούρουνων.

Με την επείγουσα οδηγία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Αμυρά, ζητείται απ’ όλες τις Δασικές Υπηρεσίες και τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς η άμεση σύσταση και ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Συνεργεία δίωξης

Όπως τονίζεται στο έγγραφο του υπουργείου, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δε μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, γι’ αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εντέλλονται να ενεργοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο που καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου και να λειτουργήσουν πάραυτα τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών.

Μάλιστα, ο υφυπουργός τονίζει ότι αφορμή στάθηκαν πολλές επιστολές θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναφέρονται σε καταστροφές καλλιεργειών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω του μεγάλου πληθυσμού αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, καθώς και των επανειλημμένων περιστατικών προσέγγισης αυτών των ζώων σε κατοικημένες περιοχές (εντός των πόλεων) αλλά και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων στις περιοχές αυτές.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεδομένου ότι το θέμα δεν είναι αμιγώς αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών με τις Περιφέρειες, τους ΟΤΑ, την Ελληνική Αστυνομία και τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες/φορείς και όπου κρίνεται αναγκαίο θα ζητείται η συνδρομή τους, ώστε οι προβλεπόμενες ενέργειες να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων.

Μέτρα

Επίσης, για την αποτροπή προσέγγισης των αγριογούρουνων σε κατοικημένες περιοχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνει απαραίτητο να ληφθούν τα εξής συνοδευτικά μέτρα:

-Απαγόρευση χορήγησης τροφής με την έκδοση σχετικών «Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων» (Δ.Α.Δ.). Η χορήγηση και ανεύρεση τροφής από τους αγριόχοιρους και τα υβρίδιά τους είναι η σημαντικότερη αιτία προσέλκυσης τους στις αστικές ή περιαστικές περιοχές. Η έκδοση ΔΑΔ από τα οικεία Δασαρχεία θα λειτουργήσει κυρίως ως αυστηρή γραπτή σύσταση προς τους κατοίκους.

-Τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμμάτων (ασφαλείας) στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές αλληλεπιδράσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιθεωρηθούν οι υπάρχοντες κάδοι στην περιοχή και να αντικατασταθούν όπου αυτό απαιτηθεί.

-Περιορισμός του χρόνου έκθεσης υπολειμμάτων τροφής εκτός κάδων, με τη συστηματική και έγκαιρη περισυλλογή τους (εντατικοποίηση περισυλλογής – ενημερώσεις δημοτών)

-Βελτίωση του φωτισμού σε δρόμους που υπάγονται αντίστοιχα στην αρμοδιότητα του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας, κυρίως στις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί διελεύσεις αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών.

-Τοποθέτηση σε επιλεγμένες ειδικές θέσεις προειδοποιητικών πινακίδων (οδικής σήμανσης) για τη μείωση των ορίων ταχύτητας και την πιθανή αλληλεπίδραση οχημάτων με αγριόχοιρους και υβρίδια αυτών για τον περιορισμό του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων

-Οικονομική και διοικητική υποστήριξη των διαδικασιών, με τη διάθεση μέσων μεταφοράς, την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (αναισθητικά όπλα, παγίδες σύλληψης κ.λπ.), καθώς και τη συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών για την οργάνωση του κατά περίπτωση σχεδιασμού.

Επισημαίνεται στο έγγραφο ότι ο σχεδιασμός κατά περίπτωση των μέτρων αυτών από τις Δασικές Υπηρεσίες θα γίνει έπειτα από συνεργασία τους με τους οικείους ΟΤΑ  Α΄ και Β΄ βαθμού, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), την ΕΛ.ΑΣ. και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τους καθ’ ύλην αρμόδιους λοιπούς τοπικούς φορείς, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι ενός εκάστου, να παρέχονται οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και να υπάρχει άμεση ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους και τα λαμβανόμενα μέτρα με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.

Της Βίκυς Βετουλάκη