Οδός Ναυαρίνου: Ωραία τα λουλουδάκια… αλλά χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις

Οδός Ναυαρίνου: Ωραία τα λουλουδάκια… αλλά χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις

Μπορεί να λένε ότι εκείνο που μετρά είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος, ωστόσο πρέπει να κοιτάμε και βαθύτερα… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου και ειδικότερα μετά την εκκλησία της Ανάστασης. Ένα πεζοδρόμιο με νέα λουλούδια, βαμμένα παγκάκια, σχετικά καλούς κάδους… Όμως, αν κάποιος το παρατηρήσει καλύτερα, θα δει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά.

Πρόκειται για πεζοδρόμιο που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έκτοτε έχει αφεθεί στην τύχη του, με τις όποιες παρεμβάσεις να έχουν να κάνουν, κυρίως, με έργα βιτρίνας.

Πριν από δύο μήνες περίπου είχαμε επαναφέρει στη δημοσιότητα το μείζον ζήτημα που έχει να κάνει με την κατάσταση κάτω από το πεζοδρόμιο και ειδικότερα τον οπλισμό του, που κυριολεκτικά έχει βγει στην επιφάνεια. Τα δε σίδερα δείχνουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των αρμοδίων.

Τότε, μάλιστα, μας είχαν ενημερώσει από το Δήμο Καλαμάτας ότι γνώριζαν το ζήτημα και ήταν θέμα ημερών να γίνει παρέμβαση. Δυστυχώς, όμως, έχουν περάσει δυόμισι μήνες και τίποτα δεν έχει αλλάξει, ή έχει αλλάξει προς το χειρότερο.

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα- προφανώς έπρεπε να έχουν λυθεί νωρίτερα και όχι τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και εκατοντάδες άνθρωποι πηγαίνουν στην παραλία τόσο για περπάτημα όσο και για μπάνιο.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται το πρόβλημα που σας αναφέρουμε, όπως και άλλες εικόνες που μόνο περήφανους δεν πρέπει να κάνουν τους αρμοδίους.

Η μία άκρη του πεζοδρομίου έχει κυριολεκτικά «φύγει», με τα σίδερα να είναι στην επιφάνεια. Πέραν του κινδύνου για τους πεζούς, υπάρχει και σοβαρότερος κίνδυνος που έχει να κάνει με τη στατικότητα
Σκάλα καταστήματος που προφανώς δε θα ανοίξει φέτος ή, τουλάχιστον, όχι ακόμα. Τα σκαλιά, λοιπόν, δεν υπάρχουν και κάποιος τοποθέτησε κλαριά για να αποτρέψει κάποιον να περάσει από εκεί, αφού θα βρεθεί στο κενό
Μπορεί ο Δήμος να δίνει μεγάλη έμφαση στα φυτά της Ναυαρίνου, αλλά αυτά έχουν ξεραθεί
Σκουριασμένα κάγκελα στη νότια πλευρά του πεζοδρομίου που πολύ εύκολα θα μπορούσαν να έχουν περαστεί με χρώμα
Πριν από αρκετές μέρες δύο κολώνες φωτισμού απομακρύνθηκαν, αλλά ακόμα δεν έχουν μπει νέες, ενώ η σήμανση για τους πεζούς μόνο καλή δεν είναι
Τα περισσότερα τουβλάκια από τα παρτέρια είχαν διαλυθεί… κάποια αποκαταστάθηκαν, όμως άλλα δε διορθώθηκαν ποτέ
Γράψαμε για τα καλαθάκια που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για όλα
Αφήσαμε το χειρότερο για το τέλος: στο σημείο υπήρχε ένα δέντρο που απομακρύνθηκε και έπεσε τσιμέντο. Για άγνωστο λόγο εδώ και μέρες το σημείο έχει σκαφτεί, τα μπάζα έχουν παραμείνει, ενώ η σήμανση προς τους πεζούς- που καθημερινά διασχίζουν την περιοχή- δεν είναι ούτε καν η βασική

Αυτά… από τον πολυσύχναστο, ομορφότερο και πιο τουριστικό πεζοδρόμιο της πόλης…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση