Πρόληψη αλλά με περιορισμένες χρηματοδοτήσεις στις βασικές υπηρεσίες η αντιπυρική περίοδος

Πρόληψη αλλά με περιορισμένες χρηματοδοτήσεις  στις βασικές υπηρεσίες η αντιπυρική περίοδος

Το συντονιστικό συνεδρίασε και όλα θα φανούν επί το… έργον 

Με έμφαση στην πρόληψη, για να περιορισθούν οι πυρκαγιές που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη φετινή θερινή περίοδο, συζητήθηκε χθες το πρωί στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, με τη συμμετοχή κάποιων εκ των φορέων με φυσική παρουσία και των περισσοτέρων μελών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πρόληψη

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών και ειδικότερα επισημάνθηκε η έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην πραγματοποίηση καθαρισμού και ευπρεπισμού της βλάστησης, κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, την απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης στις δασώδεις περιοχές και την, όπως κάθε αντιπυρική περίοδο, πραγματοποίηση μεικτών περιπολιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συμμετοχή και Εθελοντικών Ομάδων.

Ειδικά για φέτος, όπως τόνισε ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βασίλης Χαντζής, με απόφαση του περιφερειάρχη, διατέθηκαν προς χρήση τα μηχανήματα έργου στην Πολιτική Προστασία με αντικείμενο τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου. Οι δασικοί δρόμοι που θα συντηρηθούν καθορίστηκαν κατόπιν συνεργασίας με τα αρμόδια Δασαρχεία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, στη συνεδρίαση τονίσθηκε ο καταλυτικός ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην καταστολή των πυρκαγιών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής της δράσης στην περιοχή, με τη στελέχωση πυροσβεστικών κλιμακίων σε σημεία που έχουν καθοριστεί.  

Ακόμα, υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα στην προστασία και πρόληψη πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Υποχρηματοδότηση

Ιδιαίτερα κατά τη σύσκεψη τονίσθηκε η υποχρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών για έργα συντήρησης και καθαρισμού και ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι θα κατατεθούν τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Καπέλιος, τόνισε πως το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και χρειάζεται η συνεργασία όλων.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, Δημήτρης Γεωργανάς, ξεκίνησε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αγρότες και μελισσοκόμους και την προσοχή που πρέπει να δίνουν για εργασίες στην ύπαιθρο, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον οι άδειες καύσης δίνονται από τις ΔΑΟΚ και όχι την Πυροσβεστική.

Υπενθύμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η απαγόρευση καύσης και πως πλέον απαγορεύεται η καύση αγροτικών υπολειμμάτων τον Ιούνιο. 

Ο κ. Γεωργανάς σημείωσε ακόμη ότι η Πυροσβεστική έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πως στις 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «Πυρσός» σε όλη την Ελλάδα.

Όπως παρατήρησε, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε υδατοδεξαμενές, δρόμους κ.λπ και έχουν ενημερωθεί οι αντίστοιχοι Δήμοι και φορείς, ενώ αναφέρθηκε σε πρόβλημα που έχει καταγραφεί στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, με το δρόμο προς Παλαιόκαστρο που δεν είναι προσβάσιμος. Τόνισε πως είναι ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος εμπίπτει και στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, και είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί σύντομα.

ΧΑΔΑ και πυροφυλάκια

Έλεγχος, όπως είπε, έχει γίνει και στους ΧΑΔΑ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς σε Τριφυλία (Αλιμάκι) και Πύλο (Άγ. Νικόλαο). Εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί ο καθαρισμός βλάστησης από δημόσιους χώρους, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος είναι μάχιμα όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής, καθώς αποκαταστάθηκαν ζητήματα με τα ελαστικά και τον εξοπλισμό τους.

Αναφερόμενος στα πυροφυλάκια, είπε ότι έχουν στελεχωθεί τα περισσότερα, όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνα στο Βουλκάνο (Μετόχι), στο Μαλεβό Ταϋγέτου και στο Κρυονέρι Τριφυλίας, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και έχει ζητηθεί η συνδρομή των Δήμων, διότι είναι πολύ σημαντικά για τη αντιπυρική περίοδο.

Τον Ιούνιο θα σταθμεύσουν στην Καλαμάτα 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ καταλήγοντας ζήτησε οι Δήμοι να έχουν πλήρη στελέχωση στα πυροσβεστικά τους οχήματα από 15 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Στα παραπάνω, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Καλαμάτας, Αθανάσιος Κατσαφάδος, πρόσθεσε τη μεγάλη σπουδαιότητα λειτουργίας του πυροφυλακίου στο Βουλκάνο, καθώς και ότι το πυροφυλάκιο στη Βασιλική είχε γκρεμισθεί εδώ και 4-5 χρόνια και ο πυροφύλακας δεν είχε κάπου να προστατευθεί.

Ο διευθυντής Δασών κ. Σωτηρόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι χρηματοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλές, για φέτος, μόλις 18.000 ευρώ στο Δασαρχείο Καλαμάτας και 14.000 ευρώ στην Κυπαρισσία, για συντήρηση οδικού δικτύου, ενώ υπογράμμισε τη βοήθεια που παρέχει η Περιφέρεια με τη διάθεση δύο μηχανημάτων της σε Ταΰγετο και Δάσο Βασιλικής.

Της Βίκυς Βετουλάκη