Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας θα φιλοξενηθεί το δεύτερο μέρος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, από τις 18 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, εγκαινιάζοντας τον αναμορφωμένο χώρο του πατινάζ!

Για περισσότερο από δύο εβδομάδες, το κοινό της Καλαμάτας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, σε ένα ιδανικό περιβάλλον, 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ σπουδαίων σκηνοθετών και να ξαναζήσει την εμπειρία των θερινών προβολών με φυσική παρουσία, κάτω από τα αστέρια!

Το δε πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίζουν δύο σεμινάρια, ένα masterclass και μία έκθεση comics. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

-Σεμινάριο με θέμα “Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ” από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (8-18/6)

-Σεμινάριο για το “ Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου” από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Tekla Taidelli, για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και τους νέους της περιοχής (22/6-4/07)

-Masterclass για τα κόμικς και τη σχέση τους με τον Κινηματογράφο από το γνωστό δημιουργό, Γιώργο Μπότσο (19/06) και

-Διεθνής έκθεση comics με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις έρχεται να προστεθεί και η παρουσίαση -για πρώτη φoρά live- του graphic novel “21: Η μάχη της πλατείας” του Soloup, κατά κόσμον Αντώνη Νικολόπουλου, την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ (20/6). Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση μέχρι σήμερα έργο κόμικς στην Ελλάδα, που συνδυάζει τη συστηματική ιστορική και αρχειακή έρευνα με την Ένατη Τέχνη. Σε αυτό, ο Soloup επιχειρεί να ξαναδεί τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, αναδεικνύοντας σκοτεινά μυστικά στα αρχεία της Ιστορίας.

Για το τέλος, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιφυλάσσει στο κοινό μία έκπληξη: σε μία ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Σινεμά ο Σταθμός”, θα προβληθεί κατ’ εξαίρεση η ταινία μυθοπλασίας “Ο Νοτιάς” του Τάσου Μπουλμέτη, ο οποίος μάλιστα θα παρευρεθεί και θα απονείμει τα βραβεία στην Τελετή Λήξης της Καλαμάτας στις 4 Ιουλίου!

Το Πρόγραμμα “Σινεμά ο Σταθμός”, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, με αρωγούς τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ, ανοίγει τέσσερις παλαιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς για να υποδεχτούν ταινίες του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. Συμμετέχουν οι σταθμοί της Καλαμάτας, της Τρίπολης, της Πάτρας και του Μεσολογγίου, πόλεις που επιλέχθηκαν με κριτήριο τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821.

Σε άλλες 9 πόλεις

Σε επίσης ανοιχτούς χώρους θα προβληθούν οι ταινίες του Φεστιβάλ και στις άλλες 9 πόλεις που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση: Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Λεβίδι και Δερβένι. Το πρόγραμμα των προβολών σε αυτές τις πόλεις θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου.