Την Καλαμάτα αρχίζουν να ανακαλύπτουν οι Γερμανοί επισκέπτες

Την Καλαμάτα αρχίζουν να  ανακαλύπτουν οι Γερμανοί επισκέπτες

Σαν τον… Ιανό είναι τα φετινά προγνωστικά στοιχεία για την τουριστική περίοδο. Από τη μια πλευρά έχουμε την τελευταία ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, με αποδέκτες τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Σε αυτή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Βρισκόμαστε 15 ημέρες περίπου πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δε βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί.

Η ρευστότητα των επιχειρήσεών μας έχει φτάσει στο κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδά μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα, τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.

Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές, συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.

Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δε θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό) όσο και η επιδότηση τόκων.

Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν. Φθάσαμε ήδη στο Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες – αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κ.λπ.), ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο».

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο τα δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων της Ευρώπης για το αυξανόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει ότι η βόρεια Γερμανία φαίνεται να «ψηφίζει Ελλάδα», εάν ευσταθούν οι πληροφορίες της Aero.Telegraph, ιστοσελίδας εξειδικευμένης στην αεροπλοΐα και τον τουρισμό.

Αξιολογώντας το θερινό πρόγραμμα πτήσεων από το διεθνές αεροδρόμιο του Αμβούργου, ο συντάκτης επισημαίνει ότι «οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν την προσφορά τους, ιδιαίτερα προς την Ελλάδα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Αυτό το καλοκαίρι προγραμματίζονται 47 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ελλάδα. Οι αεροπορικές εταιρείες Eurowings, Condor και Aegean Airlines έχουν αυξήσει τα δρομολόγιά τους κατά 80% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020».

Αυξημένη ζήτηση καταγράφουν παραδοσιακοί ελληνικοί προορισμοί, όπως Κέρκυρα, Κως, Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος.

Επιπλέον, σημειώνει η ιστοσελίδα, στις προτιμήσεις των Γερμανών επισκεπτών προστίθενται και νέοι προορισμοί: «Η Καλαμάτα στον Μεσσηνιακό Κόλπο, τα Χανιά στις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης και η Πρέβεζα είναι τρία νέα λιμάνια-προορισμοί της Condor που ελκύουν επισκέπτες με τα αξιοθέατα και τις αμμώδεις παραλίες τους. Την προσφορά συμπληρώνουν η Σάμος και η Ζάκυνθος».
Α.Π.