Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες παρακώλυσης συγκοινωνίας 33 αγρότες της Μεσσηνίας

Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες παρακώλυσης συγκοινωνίας 33 αγρότες της Μεσσηνίας

Τον ισχυρισμό των συνηγόρων υπεράσπισης των 33 αγροτών που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας για παρακώλυση συγκοινωνιών, Αντώνη Κατσά και Παναγιώτη Νταή, ότι η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αβάσιμη, έκανε δεκτό το δικαστήριο και απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους.

Οι 33 αγρότες από όλη τη Μεσσηνία είχαν κατηγορηθεί για παρακώλυση συγκοινωνιών από κινητοποιήσεις που είχαν κάνει το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2016.

Σημαντική απόφαση
Μάλιστα, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας χθες το πρωί στα δικαστήρια συμπαραστάθηκε στους κατηγορούμενους αγρότες και σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δε μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».

Η χθεσινή είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και το σκεπτικό της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός και σε άλλες δίκες, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων που εκκρεμούν ανά την Ελλάδα.

Απαλλαγή
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας ο κ. Κατσάς υπέβαλε στο δικαστήριο ένσταση ότι η κατηγορία είναι αβάσιμη με δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου 2019 και μετά την ψήφιση των νέων Κωδίκων, τα πραγματικά γεγονότα που ανέφερε το κατηγορητήριο και αφορούσαν στις πράξεις εκείνη την περίοδο δεν πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας σήμερα. «Η κατηγορία, όπως είχε διατυπωθεί, είναι αβάσιμη. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση και απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους. Όσες κινητοποιήσεις είχαν γίνει πριν από την εφαρμογή των νέων Κωδίκων, σύμφωνα με το δικό μας ισχυρισμό και απαγγέλθηκαν κατηγορίες είναι αβάσιμες. Κι αυτό, γιατί στο νόμο έχει γίνει συγκεκριμένη τροποποίηση. Ενώ πρώτα μιλούσε για κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, τώρα πλέον ο νόμος μιλάει για κοινόχρηστα μέσα. Δηλαδή, πρέπει να αποδειχθεί ότι τη στιγμή που είχε κλεισθεί ο δρόμος ότι εμποδίσθηκε συγκεκριμένο μέσο, δηλαδή λεωφορείο, πλοίο, αεροπλάνο, τρένο και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο κατηγορητήριο.

Και η δεύτερη τροποποίηση, όπως αυτή αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου, είναι ότι δεν αρκεί μια απλή δυσχέρεια της κυκλοφορίας, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε ματαίωση κυκλοφορίας κοινόχρηστου μέσου μεταφοράς.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση και το μήνυμα που πρέπει να βγει είναι ότι, όταν η αγροτική τάξη έχει φτάσει σε οριακά σημεία και οι αγρότες δεν μπορούν ούτε τα χωράφια τους να καλλιεργήσουν, όσες διώξεις και να γίνουν δεν πρόκειται να καμφθεί το αγροτικό κίνημα και οι αγρότες θα σηκώνουν πάντα το κεφάλι τους στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο κ. Κατσάς.

Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι
Αμέσως μετά τη δικαστική εξέλιξη, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Κατόπιν παρέμβασης των δικηγόρων μας κατέπεσε το κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα να μη γίνει καν δίκη και να απαλλαγούν οι κατηγορούμενοι συνάδελφοι. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες αγρότες από όλο το νομό που ήρθαν να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους συναδέλφους. Η αθωωτική απόφαση είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου κινήματος και δίνει ώθηση στο δίκαιο αγώνα μας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει ακάθεκτη τις διώξεις που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας ότι το κράτος δουλεύει μια χαρά, και έχει συνέχεια, όταν πρόκειται να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που έφεραν αποτελέσματα στους αγρότες, όπως π.χ. το αφορολόγητο, η αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για μια πενταετία. Τους ενοχλεί ότι οι μαζικοί και μαχητικοί αγώνες μας τότε είχαν κέρδη.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πλαισιώσουν τους αγροτικούς συλλόγους, να ιδρύσουν νέους όπου δεν υπάρχουν, να καταργήσουν στην πράξη την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Ευχαριστούμε τους δικηγόρους μας κ. Κατσά και κ. Νταή που αφιλοκερδώς μάς έχουν υπερασπιστεί σε όλες τις δικαστικές μάχες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα».

Της Βίκυς Βετουλάκη