Δύο γραμμές για στήριξη της κορινθιακής σταφίδας

Δύο γραμμές για στήριξη  της κορινθιακής σταφίδας

Ευρύτατη τηλεδιάσκεψη με θέμα τη σταφίδα έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, Ενώσεις Αγροτών και εξαγωγείς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι δύο βασικές απόψεις για τη διαχείριση του προβλήματος της κορινθιακής σταφίδας. Η μια είναι η άποψη της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), που ζητά άμεσα εφαρμογή μέτρου αποθεματοποίησης με απόσυρση στην τιμή κτήσης του προϊόντος.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, «εμείς μαζί με τη συνεταιριστική ΠΕΣ και τον ιδιώτη εξαγωγέα κ. Μελισσείδη ζητάμε να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα απόσυρσης της σταφίδας. Έχουμε πρόβλημα με τις εξαγωγές και υπάρχουν υψηλά αποθέματα. Από τα μέσα Απριλίου έχουμε στείλει επιστολή στο ΥπΑΑΤ με την οποία το ενημερώναμε για το πρόβλημα και ζητούσαμε άμεσα να υπάρξουν μέτρα στήριξης όπως είχαμε στον αμελοοινικό τομέα (απόσταξη κρίσης και πράσινο τρύγο).

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συμφώνησε με τις απόψεις της Ένωσης. Το αρνητικό είναι ότι ο υπουργός κ. Λιβανός δεν απάντησε ούτε έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανακοινωθεί η σχετική απόφαση από το ΥπΑΑΤ».

Η άλλη άποψη αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει η συγκομιδή και αφού υπάρξει εικόνα της φετινής παραγωγής και των αποθεμάτων να υπάρξουν μέτρα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Βισβάρδης, διευθυντής της ΕΑΣ Ζακύνθου, «όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να στηριχθεί η σταφίδα αλλά διαφωνούν με τον τρόπο. Εμείς σε αντίθεση με την ΠΕΣ ζητούμε να γίνει η φετινή συγκομιδή και αφού δούμε το ύψος της παραγωγής και των αποθεμάτων να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για να συζητηθούν τα μέτρα στήριξης της σταφίδας. Για να πάρουμε μέτρα πρέπει να γνωρίζουμε το ακριβή ύψος των αποθεμάτων. Αυτό θα το μάθουμε μετά την συγκομιδή.

Ένα ακόμη μέτρο που θα πρέπει να γίνει είναι να επανεργοποιηθεί η ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας), στην οποία ανήκαν στο παρελθόν 10 Ενώσεις. Αυτή θα μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα της σταφίδας. Επίσης, αν τον Αύγουστο συμφωνήσουμε να υπάρξει αποθεματοποίηση θα πρέπει να συσταθεί Επιτροπή, η οποία θα διαχειριστεί τα αποθέματα».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας στην παρέμβασή του δήλωσε ότι είναι εμφανής μια σημαντική σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως εξαγωγικών εταιρειών, παρατηρώντας ότι υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο θέμα.