Εγκρίσεις οδικών έργων της Μεσσηνίας από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Εγκρίσεις οδικών έργων της Μεσσηνίας από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Τη διεκπεραίωση ζητημάτων που αφορούν έργα της Μεσσηνίας προώθησε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Για τις αποφάσεις και τα έργα αυτά μίλησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Να σημειωθεί πως όλα τα έργα που συζητήθηκαν αφορούν στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας.

Έργα Μάνης
Όπως ανακοινώθηκε, προχωρά το έργο «Βελτίωση- συντήρηση της ορεινής οδού Μηλέα-Παναγιά Γιάτρισσα», προϋπολογισμού 3.545.000 ευρώ. Για το έργο αυτό, μετά την έγκριση επέμβασης από το Δασαρχείο και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (φυτοτεχνικές και μελέτη έργων βελτίωσης του δασικού δικτύου δάσους Βασιλικής), οι οποίες είναι απαραίτητες από τη νομοθεσία, χθες εγκρίθηκε η ανάδειξη του νέου προσωρινού αναδόχου, του δεύτερου κατά σειρά μειοδοσίας, λόγω παραίτησης του αρχικού. Αμέσως μετά το νομικό πλαίσιο απαιτεί επανέλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση.

Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι δρομολογείται προς υλοποίηση ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Μάνης και πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σύντομα ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις βελτίωσης – συντήρησης στο δασικό οδικό δίκτυο του δάσους της Βασιλικής, οι οποίες ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου και υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμάτας.

Δημοπρατήσεις
Η Οικονομική Επιτροπή με αποφάσεις της δρομολόγησε, επίσης, την υλοποίηση των παρακάτω έργων, για τα οποία εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης και οι αντίστοιχες επιτροπές διαγωνισμού:

-«Βελτίωση 1ης επαρχιακής οδού, τμήμα Στούπα – Πλάτσα – Αγ. Νίκωνας», προϋπολογισμού 1.115.900 ευρώ. Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, ο δρόμος θα βελτιωθεί με παρεμβάσεις ασφαλτοστρώσεων, κατά θέσεις, τεχνικών έργων (τοίχοι αντιστήριξης, επενδεδυμένες τάφροι), αλλά και σήμανση (κατακόρυφη και οριζόντια) με διαγραμμίσεις, στηθαία ασφαλείας κ.λπ. Επιπλέον στην 1η επαρχιακή οδό βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμα εργολαβίες, η μία από τον κόμβο «Φωτεινή» έως την Κοσκάραγα, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα έως Στούπα βρίσκεται έργο σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

-«Ολοκλήρωση της βελτίωσης της ασφάλειας του δρόμου Πλατάνια – πέτρινη γέφυρα Νέδα», προϋπολογισμού 360.000 ευρώ. Η εργολαβία αυτή περιλαμβάνει οδοστρωσία, ασφαλτόστρωση, στηθαία ασφαλείας και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στον υπόψη οδικό άξονα βελτιώνοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας του.

-«Βελτίωση – συντήρηση τεχνικών έργων, αποκατάσταση κατολισθήσεων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο αφορά παρεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής απορροής των ομβρίων υδάτων, προβλέποντας εργασίες καθαρισμού υφιστάμενων οχετών, εργασίες επισκευής των τεχνικών έργων και κατασκευή νέων, όπου απαιτείται, κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων, τοίχων αντιστήριξης κ.λπ.

Ανάδειξη εργολάβου
Για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο «Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα)», προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ, εγκρίθηκε χθες το 2ο πρακτικό του διαγωνισμού και κατακυρώθηκε πλέον ο οριστικός ανάδοχος, ο οποίος προσέφερε την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά με μέση έκπτωση 41,13 %.

Τέλος, εγκρίθηκε το 2ο πρακτικό των διαγωνισμών για τα παρακάτω έργα, για τα οποία άμεσα υπογράφεται η σχετική σύμβαση:

-«Βελτίωση καταστρώματος αγροτικού δικτύου των Δήμων Τριφυλίας – Πύλου – Νέστορος», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, το οποίο θα αξιοποιήσει μέρος του υλικού της δωρεάς Λαρσινού

-«Εργασίες καθαρισμού φυτικής γης και απορριμμάτων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο Μεσσηνίας (2021)», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, το οποίο θα παρέμβει στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο με καθαρισμούς, βελτιώνοντας την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη