Καλαμάτα: Άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης

Καλαμάτα: Άσκηση ετοιμότητας για  αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης

Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε χθες με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με τη Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες στην καταπολέμηση ρύπανσης με πετρελαιοειδή και τη καταγραφή αδυναμιών, καθώς και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με το σενάριο της αναφερόμενης άσκησης, κατά τη διάρκεια πρόσδεσης σε προβλήτα της μαρίνας Καλαμάτας το θαλαμηγό σκάφος «Panta Rhei», σημαίας Γερμανίας, υπέστη ρήγμα με επακόλουθο τη διαφυγή εντός του θαλασσίου περιβάλλοντος ποσότητας 100 Lt περίπου diesel κίνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κηλίδα έκτασης περίπου 100 τ.μ.

Το προσωπικό της μαρίνας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, προέβησαν στην ανάπτυξη πλωτού φράγματος με σκοπό τον εγκλωβισμό της πετρελαιοκηλίδας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης της ρύπανσης σε παρακείμενες προβλήτες και ακτές.

Στη συνέχεια έγινε απορρύπανση με χρήση αντλιών περισυλλογής και χρήση απορροφητικών υλικών. Άμεσα κατέφτασε στην αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή το πλωτό σκάφος υπηρεσίας με υλικά απορρύπανσης για συνδρομή, καθώς και αποκλεισμό της περιοχής από τη διέλευση έτερων σκαφών εντός της μαρίνας μέχρι να ολοκληρωθεί η καταπολέμηση της προκληθείσας ρύπανσης.         

Παρόντες στην άσκηση ήταν και οι λοιποί συναρμόδιοι φορείς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη διάθεση ενός πυροσβεστικού οχήματος, ο Δήμος Καλαμάτας, η ΔΕΥΑΚ με τη διάθεση αποφρακτικού οχήματος και η εθελοντική ομάδα ΕΟΔ Καλαμάτας.

Να σημειωθεί πως η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας τόσο των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και του προσωπικού της Μαρίνας Καλαμάτας όσο και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων στην αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ ανάλογες δράσης θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.