Καμίνι όλης της χώρας τα Αρφαρά

Καμίνι όλης της χώρας τα Αρφαρά

Η «γούβα» της περιοχής εγκλωβίζει τη θερμοκρασία και δε φτάνει η αύρα της θάλασσας

Ρεκόρ ζέστης καταγράφουν και φέτος τα Αρφαρά, όχι μόνο σε επίπεδο Μεσσηνίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, αφού το θερμόμετρο της Κυριακή έγραψε 41,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια μέρα η ελάχιστη θερμοκρασία στο ίδιο σημείο ήταν 25. 9 βαθμοί.

Βέβαια, οι θερμοκρασίες αυτές δε σημειώθηκαν μόνο τη συγκεκριμένη μέρα, αφού το Σάββατο τα πράγματα ήταν χειρότερα, με το θερμόμετρο να δείχνει 42 βαθμούς και το δείκτη δυσφορίας να γράφει 49,4 βαθμούς.

Την Παρασκευή τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, αφού το θερμόμετρο έδειξε 38.1, με το δείκτη δυσφορίας να είναι στο 41,7.

Οι παραπάνω αριθμοί προκύπτουν από τις μετρήσεις του meteoclub.gr και του Κώστα Μενούνου. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ρωτώντας τον γιατί συμβαίνει αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή, μας είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται σε «γούβα», με τη θερμοκρασία να εγκλωβίζεται εκεί.

Μας εξήγησε, λοιπόν, ότι δε φτάνει η αύρα της θάλασσας, με το ύψος να είναι 96 μέτρα μόλις από αυτήν, και έτσι παρατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Καλαμάτα
Από τη ζέστη, φυσικά, δε γλίτωσε και η Καλαμάτα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι την Κυριακή το θερμόμετρο στο Νησάκι έφτασε τους 37,7 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε το κέντρο της πόλης με 37,4, ενώ οι δύο παραπάνω περιοχές το Σάββατο «είχαν γράψει» 37,2 και 37,3 αντίστοιχα.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Μεσσηνία
Μετά τα Αρφαρά, βλέποντας τους πίνακες μετρήσεων, το Σαββατοκύριακο δεύτερη ήρθε η Φοινικούντα, όπου την Κυριακή το θερμόμετρο έγραψε 38,3 βαθμού Κελσίου, ενώ το Σάββατο είχε σκαρφαλώσει στους 41.

Από την άλλη, οάσεις δροσιά αποτέλεσαν την Κυριακή η Γιάλοβα, όπου το θερμόμετρο την Κυριακή έγραψε 30,3, ενώ το Σάββατο ήταν ο Άγιος Δημήτριος Μάνης με 33,3c.

Ακολουθούν πίνακες με τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου αλλά και της Παρασκευής:

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση