Ο Ευκλής Καλαμάτας εγκαινίασε το νέο Μηναγιώτικο Μονοπάτι Natura 2000

Ο Ευκλής Καλαμάτας εγκαινίασε το νέο Μηναγιώτικο Μονοπάτι Natura 2000

Μια πανέμορφη διαδρομή 14 χιλιομέτρων ακολουθήσαμε την περασμένη Κυριακή (6/6) σε μια περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας της περιοχής της Πυλίας της Μεσσηνίας. Πρόκειται για το “Μηναγιώτικο Μονοπάτι Natura 2000”!

Ξεκινώντας από το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο που αποτέλεσε έδρα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, μπήκαμε από τη βόρεια είσοδο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων στο μονοπάτι και θαυμάσαμε 3 αιωνόβια δέντρα (μια ελιά, ένα πουρνάρι και τη γηραιότερη λυγαριά στην Ελλάδα – 200 χρόνων).

Στο 2ο χλμ. είδαμε το αυτοφυές πευκοδασάκι όπου έγινε η μάχη των Κάτω Μηναγίων στις 3/3/1825, η πρώτη έμπρακτη αντίσταση στις ορδές του Ιμπραήμ, ενώ στο ίδιο σημείο ανατολικά γνωρίσαμε ένα σύμπλεγμα βράχων (τον Βγενόβραχο).

Ακολούθως στο 3ο χλμ. συναντήσαμε τον υδρόμυλο “Μασούρα” με τον εντυπωσιακό υδατόπυργό του.

Το μονοπάτι στη συνέχεια αποκτά παραποτάμιο χαρακτήρα, καθώς κινείται παράλληλα με το Μηναγιώτικο ρέμα.

Μετά το 5ο χλμ. της διαδρομής εισερχόμαστε εντός της πολύ ενδιαφέρουσας προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Στην πορεία συναντήσαμε ερείπια και άλλων υδρόμυλων, όπως του “Βλάση”, του “Καρύγιαννη” και του τελευταίου υδρόμυλου της περιοχής, του “Γιανναρά”.

Το μονοπάτι καταλήγει στη μαγευτική παραλία Φοινικούντας όπου και βουτήξαμε…

Ευχαριστίες
Εκ μέρους του «Ευκλή» σε δήλωσή της η πρόεδρος Ελένη Οικονομοπούλου ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τους παρακάτω:

«Τον οδηγό και εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας Δημοσθένη Κορδό, τον εμπνευστή της συγκεκριμένης διαδρομής, που μας ξενάγησε και μας οδήγησε με ασφάλεια καθ’ όλη την διάρκεια της πεζοπορία μας. Τους δικούς μας, Ηλία Κατσόγιαννη και Κυριάκο Πατρινιό, που βοήθησαν όλους τους πεζοπόρους στα δύσβατα σημεία, καθώς και τον Γεώργιο Λουμάκη, που με υπομονή σε χρέη “σκούπας” μας φρόντισε όλους. Το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, για τη συμβολική προϋπάντησή μας στο μονοπάτι στα όρια του οικισμού της Φοινικούντας. Τον πρόεδρο της Κοινότητας Φοινικούντας, Νικόλαο Τσώνη, για τη βοήθειά του και τη συμμετοχή του στην πεζοπορική εξόρμηση, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Ρομπάκη, για τη φιλοξενία και τα κεράσματα στο καφέ-αναψυκτήριο “Αλμυρό – Γλυκό”. Την ξενοδοχειακή μονάδα “Kotroni Villas για το καλωσόρισμα των πεζοπόρων με σπιτικά παραδοσιακά εδέσματα στη Φοινικούντα».

Του Ηλία Καραμπάτσου
Νέου μέλους