Πρ. Παυλόπουλος: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του για το νεότερο Ελληνικό Κράτος

Πρ. Παυλόπουλος: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του για το νεότερο Ελληνικό Κράτος

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκοπίου Παυλοπούλου, που έχει τίτλο «Τα συνταγματικά θεμέλια του Νεότερου Ελληνικού Κράτους», εκδ. «Ευρασία», σελ. 223.

Στο νέο σύγγραμμά του ο κ. Παυλόπουλος κάνει μια περιεκτική ιστορική αναδρομή στις συνταγματικές ρίζες, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Ξεκινάει από κείμενα του Ρήγα Φεραίου, που υπενθυμίζουν το «συνταγματικό όραμά» του και ακολουθούν αναλύσεις για τα κείμενα των «Τοπικών Πολιτευμάτων», δηλαδή των «τοπικών συνταγμάτων» της Σάμου, της Ανατολικής και της Δυτικής «Χέρσου Ελλάδος», της Πελοποννησιακής Γερουσίας και της Κρήτης. Τέλος, εκτενέστερη αναφορά γίνεται στα «προσωρινά» Συντάγματα της Επιδαύρου (1822) και του Άστρους (1823), ιδίως δε στο οριστικό Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827, στο λεγόμενο «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος».

Εκτενέστερες αναλύσεις είναι αφιερωμένες στη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, και ιδίως στη στάση του ν’ αναστείλει την εφαρμογή του «Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος» του 1827 λόγω των τότε συνθηκών.

Ο συγγραφέας αιτιολογεί τη στάση του Ιωάννη Καποδίστρια απέναντι σε εκείνους που κατηγόρησαν τον «Πρώτο Κυβερνήτη» για δικτατορικές τάσεις.
Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν το εγχείρημα της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια είχε επιτύχει και αν είχε αποφευχθεί η δολοφονία του, τότε μάλλον δε θα είχαμε καταλήξει στη λύση της Μοναρχίας.

Το νέο βιβλίο του κ. Παυλοπούλου συμπληρώνεται από ένα διπλό παράρτημα. Το πρώτο αφορά στο έργο του Ιωάννη Κοκκώνη «περί Πολιτειών», που κατά το συγγραφέα είναι ο πρόδρομος της Γενικής Πολιτειολογίας στην Ελλάδα. Και το δεύτερο περιλαμβάνει όλα τα συνταγματικά κείμενα της περιόδου εκείνης, από τα κείμενα του Ρήγα ως το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827.