«Σαββατοκύριακες ανάσες» για τον τουρισμό και μετά ανησυχητική ησυχία

«Σαββατοκύριακες ανάσες»  για τον τουρισμό  και μετά ανησυχητική ησυχία

Με μικρές ανάσες τα Σαββατοκύριακα, με μία ή δύο διανυκτερεύσεις, που δεν είναι ικανές ούτε να απαλύνουν τα οικονομικά «βάσανα» των τουριστικών καταλυμάτων της Μεσσηνίας, κινείται μέχρι στιγμής η περίοδος, με τις ενδιάμεσες μέρες της εβδομάδας να είναι «νεκρές». Αυτή είναι η εικόνα που μας περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, μιας και είναι εμφανές ότι η κίνηση τα Σαββατοκύριακα αυξάνεται, αλλά δε διατηρείται την υπόλοιπη εβδομάδα.

Ο κ. Καραλής τόνισε ότι η σεζόν ξεκίνησε «με πιο μειωμένες προσδοκίες» από αυτές που είχαν προετοιμασθεί να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του τουρισμού, αφού ξένοι τουρίστες ακόμα δεν μπορούν να έρθουν όπως παλιά.

«Δε βλέπουμε αεροπλάνα…»
«Δυστυχώς, οι δικές μας πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται, αφού βλέπαμε ότι οι συνομιλίες του υπουργού Τουρισμού με τους ομολόγους του ήταν χωρίς περιεχόμενο. Μετά είδαμε το Βρετανό πρωθυπουργό που προανήγγελλε μέτρα καραντίνας,  ακολούθησαν οι Γερμανοί και πρόσφατα οι Ολλανδοί. Και πρόκειται για χώρες  που είναι ο κορμός του τουρισμού στην Ελλάδα. Ο εσωτερικός τουρισμός καλύπτει περίπου το 8% της κίνησης και το υπόλοιπο 92% είναι από ξένους. Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τα δεδομένα. Δε βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά υπάρχουν και πολλά ζητήματα που δεν εξαρτώνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση και από παράγοντες της πολιτείας. Το 85% των τουριστών είναι αερομεταφερόμενο. Αν δε δούμε να πετάνε αεροπλάνα δε θα γίνει τίποτα», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Υπολειπόμαστε σε εμβολιασμούς
Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η μόνη κίνηση που υπάρχει είναι τα Σαββατοκύριακα με 1-2 διανυκτερεύσεις από Έλληνες. Όλη η υπόλοιπη εβδομάδα είναι «νεκρή». Γι’ αυτό και αρκετοί ξενοδόχοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Κάποιοι δεν έχουν ανοίξει ακόμα, άλλοι ανοίγουν μια-δυο ημέρες και μετά ξανακλείνουν, και άλλοι υπολειτουργούν αναμένοντας το καλύτερο.

Ο κ. Καραλής πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια επανάληψη της περσινής, σχολιάζοντας πως δύο μήνες δουλειάς δεν αρκούν ως σωσίβιο για τους 12 του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη Μεσσηνία.

Υπογράμμισε ότι η περιοχή μας υπολείπεται σε εμβολιασμούς και βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα παρά τις επισημάνσεις από το υπουργείο.

«Οι προσδοκίες και σε αυτό το επίπεδο έχουν διαψευσθεί. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κίνημα ενημέρωσης στην περιοχή μας. Να γίνουν ενέργειες από τους αρμοδίους, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για να εμβολιασθούν. Πρέπει να θωρακισθούμε όλοι. Έχουμε μπροστά μας χειμώνα και αν ακούσουμε τα “καμπανάκια” των ειδικών, πρέπει να προετοιμασθούμε και η μοναδική προετοιμασία είναι τα εμβόλια. Χρειάζεται νέα και διαφορετική στρατηγική για να υπάρξει κινητοποίηση και να πεισθούν και οι δύσπιστοι να εμβολιασθούν», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Τέλος, είπε ότι πρέπει να σταματήσει να  καρκινοβατεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας  προκαταβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να δοθούν τα χρήματα στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα, ενώ χαρακτήρισε τουλάχιστον παράδοξο να «απειλούνται» με παρακράτηση σημαντικού ποσοστού του ποσού που δικαιούνται από το κράτος όσοι έχουν οφειλές, καθώς λόγω της κατάστασης έχουν όλοι.

Της Βίκυς Βετουλάκη