Σπουδαίοι δημιουργοί κόμικ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Σπουδαίοι δημιουργοί κόμικ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η τέχνη του κόμικ, γνωστή και ως Ένατη Τέχνη, πρωταγωνιστεί στις παράλληλες εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!

Ειδικότερα:
19/6-5/7, Χώρος Τέχνης Α49
Διεθνής έκθεση κόμικ «Η 7η Τέχνη συναντά την 9η»

«Φέτος εντάσσουμε στο φεστιβάλ μια σημαντική έκθεση που έρχεται να υπογραμμίσει τις συγγένειες του Κινηματογράφου με τα κόμικς, αλλά και να δώσει μια διαφορετική διάσταση στην καλλιτεχνική αντιμετώπιση του θέματός μας, παρουσιάζοντας 7 διακεκριμένους δημιουργούς, που δίνουν με τα έργα τους τη δική τους ερμηνεία στην έννοια της διεκδίκησης της Ελευθερίας, βασική θεματική της φετινής διοργάνωσης του ΔΦΝΠ», υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου.

Πρόκειται για τους Giuseppe Palumbo και Andrea Bruno, δύο εμβληματικούς δημιουργούς που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια στην ιταλική σκηνή των κόμικς, το θρυλικό Κροάτη Danijel Zezely που μοιράζει δημιουργικά το χρόνο του μεταξύ Ζάγκρεμπ και Ν. Υόρκης, τρεις από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές, τους Θανάση Πέτρου, Soloup και Γιώργο Μπότσο και το γραφίστα-εικονογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή της Βαβέλ, Soto Anagno.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 19:30, στον Α49 (Αναγνωσταρά 49) και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Ώρες λειτουργίας: 16:00-21:00.

20/06, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων
Παρουσίαση του graphic novel “21:Η μάχη της πλατείας” του Soloup
Στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος “Διεκδικώντας την Ελευθερία” καθώς και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», παρουσιάζει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το νέο graphic novel του Soloup-κατά κόσμον Αντώνη Νικολόπουλου- για το 1821 με τον τίτλο «21- Η μάχη της πλατείας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν με τον δημιουργό ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός Τέχνης, και ο Μελέτης Μοίρας, σκηνοθέτης. Επίσης θα παρουσιαστεί, σε παγκόσμια πρεμιέρα, η ταινία μικρού μήκους με τη διαδρομή δημιουργίας του βιβλίου, “Making of …behind the sketches”, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μελέτη Μοίρα.

Το “21: Η μάχη της πλατείας” είναι το μεγαλύτερο σε έκταση μέχρι σήμερα έργο κόμικς στην Ελλάδα, καρπός τριών χρόνων, που συνδυάζει τη συστηματική ιστορική και αρχειακή έρευνα με την Ένατη Τέχνη.

Σε αυτό, ο Soloup επιχειρεί να ξαναδεί τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, αναδεικνύοντας σκοτεινά μυστικά στα αρχεία της Ιστορίας.

Το έργο υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Για την αρχειακή έρευνα συνεργάστηκαν οι Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου και Παναγιώτα Παναρίτη με την επιστημονική συμβολή της καθηγήτριας Εύης Σαμπανίκου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και η επίσημη ιστοσελίδα του είναι https://1821graphicnovel.gr/

26/06:Masterclass με τον Γιώργο
Μπότσο & τον Andrea Bruno
Μια σημαντική συνάντηση δύο κορυφαίων δημιουργών κόμικς επιφυλάσσει στους φίλους του το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Ο γνωστός Έλληνας δημιουργός, Γιώργος Μπότσος, και ο διεθνούς φήμης Ιταλός Andrea Bruno θα παρουσιάσουν ένα ενδιαφέρον masterclass, σε δύο ενότητες, με τίτλο “Χάρτινος κινηματογράφος: Σκηνοθετώντας μία σελίδα κόμικς” για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων.

Όσοι παρακολουθήσουν το masterclass, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε μία ενδιαφέρουσα δημιουργική άσκηση, σχεδιάζοντας τη δική τους εκδοχή μια κωμικής ιστορίας. Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 26 Ιουνίου. Ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα καθοριστεί με βάση τα τότε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Φεστιβάλ (πρωινές ώρες) στο 27210 22376 και στο e-mail info@peloponnisosdocfestival.com.