Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναδιάρθρωση και των συκεώνων με 147 εκατ. ευρώ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναδιάρθρωση και των συκεώνων με 147 εκατ. ευρώ

Ποσό περίπου 147 εκ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση δενδροειδών καλλιεργειών και, μάλιστα, με ποσοστό ενίσχυσης 80%, αντί του 30% που είναι το γενικό ποσοστό στήριξης για τις δράσεις του Ταμείου.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, έπειτα από συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό.

Αναδιάρθρωση

Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχε ακόμη ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, Γεώργιος Αγγελόπουλος, και παρευρέθη βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης. «Ο υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι εντάχθηκαν περίπου 147 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση δενδροειδών καλλιεργειών και, μάλιστα, με ποσοστό ενίσχυσης 80%, αντί του 30% που είναι το γενικό ποσοστό στήριξης για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην παραπάνω αναδιάρθρωση περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του αποξηραμένου σύκου», ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ. 

Ακολούθως, πρόσθεσε ότι ο υπουργός τούς ενημέρωσε ότι το συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα είναι από τα πρώτα που θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεσμεύθηκε επιπρόσθετα ότι η αναδιάρθρωση του αποξηραμένου σύκου θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη ΣΥΚΙΚΗ. 

Ενίσχυση αποξηραμένου σύκου

Μάλιστα, τονίσθηκε ότι υπάρχει αισιόδοξη πρόβλεψη ενδεχόμενης έναρξης υλοποίησης του προγράμματος εντός του 2021 και όχι το 2022 που προβλέπεται κανονικά να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις. «Ευχαριστήσαμε θερμά τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, καθώς και το βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη για τις ενέργειές τους, δεσμευόμενοι ότι η ΣΥΚΙΚΗ θα βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο για τη σύνταξη του τεχνικού δελτίου και είμαστε πλήρως αισιόδοξοι ότι έφτασε η ώρα της υλοποίησης ενός πάγιου αιτήματός μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαγεωργίου. 

Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε ακόμη τα στελέχη της ΣΥΚΙΚΗΣ και σχετικά με την αποστολή σχετικού αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών αποξηραμένου σύκου των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ευβοίας, στο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

«Ευχαριστούμε τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, καθώς και το βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, για τις ενέργειες και τη στήριξή τους και σε αυτό το αίτημα της ΣΥΚΙΚΗΣ», κατέληξε ο πρόεδρός της.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισε μετά τη συνάντηση: «Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε την έγκριση του αιτήματος της ενίσχυσης και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε στενά. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ισχυρό ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα και το εισόδημα των αγροτών. Η αναδιάρθρωση των συκεώνων, όχι μόνο θα ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της παραδοσιακής για τη Μεσσηνία καλλιέργειας και παραγωγής ξηρών σύκων, αλλά θα προσδώσει νέα δυναμική στο προϊόν, θέτοντάς το σε νέες βάσεις. Επιτέλους, δίνεται λύση σε ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο η ΣΥΚΙΚΗ έχει εδώ και πολύ καιρό καταρτίσει πλήρεις και εμπεριστατωμένες μελέτες και της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο υπουργός. Θα συνεχίσουμε την πάντα ουσιαστική προσπάθεια για την επίλυση σημαντικών θεμάτων της Μεσσηνίας, με κάθε τρόπο».

Της Βίκυς Βετουλάκη