Ζητούν συνεδρίαση ΠεΣυΠ για σταφίδα και Μαραθόπολη

Ζητούν συνεδρίαση ΠεΣυΠ  για σταφίδα και Μαραθόπολη

Είκοσι περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν αίτηση για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με τη διαδικασία του 1/3 για συζήτηση και απόφαση στήριξης των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων για τη σταφίδα, αλλά και για τη θέση του ΠεΣυΠ όσον αφορά στην επιστολή του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για τους ψαράδες της Μαραθόπολης

Όπως σημειώνεται:

«ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Με δεδομένα ότι:

α) Τα προβλήματα της κορινθιακής – μαύρης σταφίδας είναι πολύ επείγοντα και επιβάλλουν άμεσα πολιτικές αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο για άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της κορινθιακής σταφίδας που βρίσκονται στις αποθήκες ιδίως των συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά και των ιδιωτών εξαγωγέων, διαφορετικά οι τιμές παραγωγού τον ερχόμενο Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά και οι συνεταιριστικοί φορείς που έχουν στηρίξει οικονομικά το σταφιδοπαραγωγό, πληρώνοντας όλη την ποσότητα σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα, θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία

β) Ο υπουργός δε δείχνει διάθεση να στηρίξει τη σταφίδα

γ) Ο κ. περιφερειάρχης θεωρεί, παρότι συμφωνήσαμε στη συνεδρίαση στις 14/6/2021, ότι το ΠεΣυΠ δεν έχει απόφαση για το θέμα της σταφίδας όπως είπε στην τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με βάση το άρθρο 167 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4555/2018 και όπως ισχύει με την εγκύκλιο της 20 Αυγούστου 2019 του υπουργείου Εσωτερικών, έπειτα από 6 ημέρες όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος, για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση του ΠεΣυΠ “για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων για τη σταφίδα”.

Στη συνεδρίαση ζητάμε να κληθούν και να μιλήσουν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που διαχειρίζονται τη σταφίδα, Ένωση Μεσσηνίας, η Ένωση του Κιάτου και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών.

ΓΙΑ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ

Με δεδομένο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μάς έχει στείλει επιστολή από τις 17 Ιουνίου και μας ζητάει να τοποθετηθούμε “στο δίκαιο αίτημα των αλιέων και άλλων επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων της Μαράθου να παραμείνουν στον τόπο τους, να μη χάσουν τη φετινή καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο αλλά και τις άλλες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξόντωση”, ζητάμε να συμπεριληφθεί και το θέμα αυτό στην έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση που ζητάμε με τις υπογραφές μας».

Όσο για τους υπογράφοντες περιφερειακούς συμβούλους, είναι οι εξής: Πετράκος Αθανάσιος,

Δρούγκας Δημοσθένης, Δέδες Γεώργιος, Βεργινάδη Μαρία, Δημητρακοπούλου Ευγενία, Καρούζος Χρήστος, Καρσιώτης Χρήστος, Μποζίκης Αναστάσιος, Πουλοκέφαλος Γεώργιος, Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Κάτσαρης Παναγιώτης, Σπυριδάκου Μαργαρίτα, Νικολάκου Κωνσταντίνα, Πισιμίσης Αθανάσιος, Γκούνης Απόστολος, Ρουμελιώτης Γεώργιος, Λυμπέρης Αντώνιος, Παπαντωνίου Κλειώ, Μπούζα Αντωνία και Τζανετέα Αδαμαντία (Ντία).