27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Αυλαία σήμερα για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Καλαμάτας

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Αυλαία σήμερα για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Καλαμάτας

Πρεμιέρα σήμερα το βράδυ στις 10.00 στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, με τη θεαματική παράσταση Mobius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane.

Νωρίτερα το απόγευμα (7.30), στο Μέγαρο Χορού, το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής, που ονομάζεται από φέτος Black Box, θα παρουσιάσει τέσσερα μικτά ντουέτα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, υπό το γενικό τίτλο Mixed Doubles, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Μιλώντας σχετικά ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ, για το οποίο εξέφρασε την υπερηφάνεια του, ενώ κάλεσμα υπήρξε επίσης από τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις», Παντελή Δρούγα” και την καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα.

Σύμφωνα με την ίδια, η επίσημη έναρξη του 27ου Φεστιβάλ γίνεται με την παράσταση «Mobius» της ομάδας Compagnie XY, που εδώ συνεργάζεται με το χορογράφο Ρασίντ Ουραμντάν.

“Θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια παράσταση που δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς του σύγχρονου χορού, αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό, σε ολόκληρη την οικογένεια”, λέει η κa Καπετανέα. “Είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή που συνδυάζει την ακροβατική δεινότητα των χορευτών με απροσδόκητα και συναισθηματικά φορτισμένα χορογραφικά μοτίβα”.

Η ομάδα Compagnie XY [Κομπανί Ιξ Ιγκρέκ], με καταβολές από το εύφορο πεδίο των ακροβατικών, παρουσιάζει το έργο Mobius, μια συνεργασία με τον Rachid Ouramdane [Ρασίντ Ουραμντάν].

Το Mobius γεννήθηκε από την επιθυμία της ομάδας να αψηφήσει τη βαρύτητα, να πετάξει στα ύψη και μαζί να περάσει από το άτομο στο σύνολο, στη μεγάλη εικόνα. Το έργο θέτει σε αμφισβήτηση, με εξαιρετικά ποιητικό τρόπο, τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους, την ομάδα, και την ικανότητά μας να συμβιώνουμε όλοι μαζί. Δεκαεννέα ακροβάτες, όλοι τους μοναδικοί, σχηματίζουν ανθρώπινες στήλες που ψηλώνουν συνεχώς, παραμορφώνονται, αναποδογυρίζουν, ενώνονται και διαλύονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Καθώς οι πρωταγωνιστές αναζητούν λύσεις για «ακραίες» καταστάσεις, αναδύεται μια συλλογική νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, σε αυτόν τον εξαιρετικά φορτισμένο μικρόκοσμο της ανθρωπότητας, η σχέση μεταξύ ατόμου και ομάδας υφίσταται συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντάς μας ότι όλοι διαπραγματευόμαστε τη θέση μας στον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Η ομάδα Compagnie XY περιγράφει τα ακροβατικά της ως ένα χώρο μετασχηματισμών, που ενεργοποιείται μέσα από την κίνηση, τη σύγκρουση και την επανάληψη. Οι χαρακτήρες τους μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα χρονικό συνεχές, το οποίο διαστέλλεται και συστέλλεται με το ρυθμό των σωμάτων που αλλάζουν σχήμα μπροστά στα μάτια του θεατή.

Η ικανότητα του Rachid Ouramdane να διευθύνει μεγάλα σύνολα ωθεί τους ερμηνευτές της Compagnie XY να συνδυάσουν την ακροβατική δεινότητά τους με απροσδόκητα και συναισθηματικά φορτισμένα χορογραφικά μοτίβα.

«Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί ή μόνοι;» είναι ο τίτλος του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος. Με αυτό το πνεύμα το «Mobius» θέτει σε αμφισβήτηση, με εξαιρετικά ποιητικό τρόπο, τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους, την ομάδα, και την ικανότητά μας να συμβιώνουμε όλοι μαζί.

Φέτος, στο 27ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενηθούν 31 παραγωγές, 18 από το εξωτερικό και 13 από την Ελλάδα. Επίσης, από τις 18 ξένες ομάδες οι 14 παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Ελλάδα, ενώ από τα 13 ελληνικά έργα τα 3 θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και ένα θα κάνει τη δια ζώσης πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ, μετά την πρώτη διαδικτυακή του παρουσίαση.

Όπως και την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ θα ακολουθήσει και φέτος πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμοδίων αρχών.

«Καλαμάτα, ο τόπος του χορού»
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο επισκέφτηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας. Στο πλαίσιο δε της συνεργασίας και των κοινών δράσεων για τη στήριξη του Φεστιβάλ που έχει αναπτυχθεί, παρέλαβαν σχετικό υλικό (μαντίλια, αφίσες).

Στόχος η δημιουργία μιας γιορτινής ατμόσφαιρας στην πόλη, ενώ από την πλευρά τους οι επαγγελματίες προσφέρθηκαν να συμμετέχουν, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των χορευτικών ομάδων στην πόλη.
Α.Π.