Ιερός πόλεμος για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» του Μεσσηνίας

Ιερός πόλεμος για τον «υποχρεωτικό  εμβολιασμό» του Μεσσηνίας

Σοβαρές αντιδράσεις και «ιερό πόλεμο» προκαλούν οι απόψεις που εξέφρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το θέμα των εμβολιασμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Δημοκρατία”.

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid» ήταν η ακριβής δήλωσή του στην ΕΡΤ. «Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μη διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί» συμπλήρωσε.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας παρέκαμψε, σύμφωνα με την εφημερίδα, όλη την Ιεραρχία, που δεν έχει υιοθετήσει τέτοιες απόψεις, αλλά και την αρμόδια επιτροπή βιοηθικής.

Αντίδραση από μητροπολίτες
Ο πρώτος που αντέδρασε ηχηρά ήταν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ που με δηκτικό τρόπο εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον κ. Χρυσόστομο. «Το εμβόλιο είναι θέμα του γιατρού. Ρώτα το γιατρό σου και, αν σου πει ότι μπορείς, πήγαινε να το κάνεις. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ξεκάθαρα ότι είναι άλλος ο ρόλος για τα πνευματικά θέματα και άλλο τα ιατρικά θέματα» είπε ο κ. Γαβριήλ.

Και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ τραβηγμένο να χαρακτηρίζει κάποιος αμαρτία την έλλειψη εμβολιασμού».

Παρόμοια θέση έλαβε και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος, που δήλωσε: «Ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα θεολογικό όπως ίσως κάποιοι το έχουν αναγάγει. Δεν είναι θέμα πίστης αλλά απ’ όλα έκφραση αγάπης προς τον εαυτό μας και τους αδελφούς μας. Μη συγχέουμε τους ρόλους».

Παρόμοια απάντηση στον κ. Χρυσόστομο έδωσε ο μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα είναι ιατρικό και όχι θεολογικό, ζητώντας μάλιστα να σταματήσουν οι διαφωνίες των γιατρών για να πειστεί ο κόσμος.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι παραπάνω μητροπολίτες είναι σαφέστατα υπέρ του εμβολιασμού, όμως σε εθελοντική βάση, όπως προτείνουν οι επιστήμονες. Ακριβώς ίδια είναι και η επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος.