Κορωνοϊός: 20 κρούσματα χθες στη Μεσσηνία με ενδείξεις ότι δεν έχουμε πιάσει ταβάνι…

Κορωνοϊός: 20 κρούσματα χθες στη Μεσσηνία με ενδείξεις ότι δεν έχουμε πιάσει ταβάνι…

Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα χθες στη Μεσσηνία. Από τα 10 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, φτάσαμε χθες στην ανακοίνωση 20 νέων από τα 2.107 σε όλη τη χώρα.

Πλέον στη Μεσσηνία ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 5.86, ενώ ανά 100.000 κατοίκους 12.5.
Το δυσοίωνο είναι ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, αφού υπήρξαν κάποιες εστίες, από τις οποίες τα πρώτα κρούσματα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες.
Από την άλλη, θετικά είναι τα νέα στην κλινική Covid19 του Νοσοκομείου Καλαμάτας όπου δόθηκε ένα εξιτήριο και έτσι οι ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον είναι πέντε, ενώ κενή παραμένει η ΜΕΘ Covid 19.

ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Η διάμεση ηλικία εντοπίζεται πλέον στα 23 έτη
Χθες, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό ότι πλέον η διάμεση ηλικία εντοπίζεται στα 23 έτη, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 15-24. Πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 στην Αττική.

Η ίδια τόνισε ότι «ο συνωστισμός στη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο» σε αυτή την πανδημική έξαρση. Για να προσθέσει ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότερους ανθρώπους, ηλικίας 25-55 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε. 

Η κα Παπαευγγέλου κάλεσε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν προτού πάνε διακοπές. «Συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι πρέπει να είναι ένα μόνιμο αξεσουάρ για όλους.

Σύσταση για self-test από τον Νίκο Χαρδαλιά
Στην αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έκανε ισχυρή σύσταση για self-test σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο των χερσαίων μετακινήσεων, αλλά και κατά την επιστροφή τους από τα νησιά.
Π.Μπ.


Χαμηλοί εμβολιασμοί, ελάχιστος δείκτης θετικότητας, 30 κρούσματα σε δύο ημέρες
Θα μπορούσε να ονομαστεί ως και το… παράδοξο της Μεσσηνίας. Από τη μια πλευρά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, ο νομός έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων κατοίκων. Αυτοί μόνο με την πρώτη δόση φτάνουν στο 41% και οι πλήρως εμβολιασμένοι στο 32%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η Μεσσηνία, με εξαίρεση τη Λακωνία, έχει το μικρότερο ποσοστό θετικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και πανελλαδικά με 0,07%. Στην πελοποννησιακή “κορυφή” βρίσκεται ο Νομός Κορίνθου με ποσοστό θετικότητας 0,29% και ακολουθεί ο Νομός Αργολίδας με 0,25%.

Βέβαια, ο αριθμός των προχθεσινών κρουσμάτων στη Μεσσηνία, καθώς έφτασε στα δέκα (10), γύρισε την κατάσταση 25 μέρες πίσω, κάτι που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό των πολιτών. Πολύ περισσότερο ο αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων (20)!

Στον αντίποδα, «συναγερμός» έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά την αύξηση των κρουσμάτων με λοίμωξη covid-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Γεγονός που αποτυπώνεται και από τους δείκτες θετικότητας, με τα αποτελέσματα να δείχνουν αύξηση σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου (2021-W26) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,33%.

Τα πιο υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν:  το Ρέθυμνο με 1,85% θετικότητα, τα Γρεβενά με 0,93%, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71% και η Μύκονος με 0,65%.

Στον αντίποδα, με μηδενική θετικότητα είναι η Κέα, η Κύθνος, η Ιθάκη, η Μήλος, η Θεσπρωτία και η Θάσος. Επίσης, οι Σέρρες καταγράφουν ποσοστό θετικότητας μόλις 0,01%, η Άρτα 0,03%, η Κεφαλονιά 0,04% και η Σύρος 0,07%.
Α.Π.