Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν καθολικό εμβολιασμό και καταγγέλλουν ότι κάποιοι κρύβουν κρούσματα

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν καθολικό εμβολιασμό και καταγγέλλουν ότι κάποιοι κρύβουν κρούσματα

Για την αύξηση των κρουσμάτων στις επιχειρήσεις του Τουρισμού στην περιοχή τοποθετείται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται:

«Τις τελευταίες μέρες φουντώνουν τα κρούσματα COVID-19 στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού και ιδιαίτερα στη Δυτική Μεσσηνία. Όσο και να προσπαθούν κυβέρνηση και ξενοδόχοι να κουκουλώσουν τα στοιχεία, η πραγματικότητα δεν κρύβεται.

Αφού άνοιξαν με πρωτόκολλα ραμμένα στις ανάγκες των ξενοδόχων ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις τους και η κερδοφορία, τώρα ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζομένους, φτάνοντας στο σημείο να κάνουν και “καμπάνιες για εμβολιασμούς”. Αυτοί που 1,5 χρόνο δεν πήραν ούτε ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ακόμα και η διαδικασία των tests πληρωνόταν από την τσέπη των εργαζομένων, τώρα κουνάνε το δάκτυλο. Δεν τους ενδιαφέρει η υγεία των εργαζομένων και των πελατών, αλλά μόνο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους για να βγάλουν κέρδη, ακόμα και αν “σερβίρουν κορωνοϊό”.

Από τη μία ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο. Από την άλλη, το ελάχιστο προσωπικό αναγκάζεται να δουλεύει σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, με εντατικοποίηση, απληρωσιά, με πληρωμές ακόμα και κάτω από τα συμφωνημένα τελικά. Αν τελικά ο εργαζόμενος κολλήσει μπαίνει σε “ατομική” καραντίνα, απομονωμένος, χωρίς ιατρική παρακολούθηση, για να μην εκτεθούν οι εργοδότες και ο τουρισμός

Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού, η συζήτηση για ποινές και απολύσεις μόνο τυχαία δεν είναι. Σκοπός είναι να τεκμηριωθεί κι άλλο η “ατομική ευθύνη” και, τελικά, η κυβέρνηση και η εργοδοσία να απεμπολήσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για τη διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση του συστήματος Υγείας. Αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι οι εργοδότες ήδη αρχίζουν και χρησιμοποιούν ως εργαλείο τον εμβολιασμό για να ξεφορτωθούν προσωπικό. Ακόμη και εκείνοι που είναι εμβολιασμένοι, μόνο το 50% βρίσκει δουλειά λόγω της καθίζησης του τουρισμού και τη φετινή περίοδο.

Το Συνδικάτο μας εδώ και ενάμιση χρόνο διεκδικεί παραπάνω μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού. Απαιτούμε καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ας αναζητήσει, λοιπόν, στη δική της πολιτική η κυβέρνηση τις αιτίες των αμφιβολιών, του φόβου και του ανορθολογισμού, τα όρια που μπαίνουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ας τα αναζητήσει στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που και πριν από την πανδημία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού σε πρόληψη, διάγνωση και παρακολούθηση, που ευθύνεται για την μη πληρότητα των κέντρων υγείας δύο χρόνια τώρα. Είναι χαρακτηριστικό η υπολειτουργία όλων των δομών Υγείας σε όλη τη Δυτική Μεσσηνία, όπου δραστηριοποιούνται πολλές και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Αυτές οι μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της Υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δε θα περάσουν. Επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής.

Απαιτούμε:

-Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πραγματικά στοιχεία των κρουσμάτων covid-19 στη περιοχή και στις επιχειρήσεις 

-Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων δομών υγείας με εργαστηριακό εξοπλισμό και προσλήψεις.

-Να μη χαθεί κανένα εισόδημα. Όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

-Να διασφαλιστεί το εισόδημα για όλους τους εργαζομένους, εμβολιασμένους και μη, που νοσούν και τίθενται σε περιορισμό, να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων του νομού, τους φορείς όλου του λαού, τους ίδιους τους εργαζομένους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να βρεθούμε μαζί στον κοινό αγώνα για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας».