Παρενόχληση της διαδικασίας αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας από την ανθρώπινη παρουσία στον Κυπαρισσιακό

Παρενόχληση της διαδικασίας αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας από την ανθρώπινη παρουσία στον Κυπαρισσιακό

Καθημερινά παρατηρείται αύξηση κατασκηνωτών και επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, που παραμένουν στην παραλία ωοτοκίας μετά τη δύση του ηλίου, επιδιώκοντας ένα ασταμάτητο «κυνήγι» θαλάσσιων χελωνών, με σκοπό να δουν από κοντά το προστατευόμενο είδος και να το φωτογραφίσουν, μη αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες προς το ίδιο το ζώο.

Τα περιστατικά αυτά καταγράφονται από τους ερευνητές στου Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ σε ολόκληρο τον πυρήνα ωοτοκίας του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου (Καλό Νερό – Νέδα), με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στις περιοχές Ελαία και εκβολές του ποταμού Νέδα.

Πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτή η πρακτική και οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι με την παρουσία τους, και πιθανότατα άθελά τους, γίνονται η αιτία να στρεσαριστεί το ζώο και να επιστρέψει στη θάλασσα χωρίς να γεννήσει. Ίσως η χελώνα αργότερα το ίδιο βράδυ ή το επόμενο να κάνει μερικές ακόμα απόπειρες, αλλά αν οι συνθήκες παραμένουν κακές, τελικά θα αφήσει τα αυγά της μέσα στο νερό, όπου και θα καταστραφούν.

Είναι σημαντικό:

α) Να αποφεύγουμε να παραμένουμε στις παραλίες ωοτοκίας μετά τη δύση του ηλίου. Αν αντιληφθεί κάποιος την παρουσία μιας θαλάσσιας χελώνας, θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί με ήρεμες κινήσεις, και σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιήσει φακό ή να τη φωτογραφίσει χρησιμοποιώντας φλας

β) Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε τη χελώνα και δεν την αγγίζουμε

γ) Πάντα αποφεύγουμε να βρεθούμε μπροστά στο οπτικό πεδίο της

δ) Δεν ανάβουμε φωτιές και δε διοργανώνουμε πάρτυ στις παραλίες (διώκονται ποινικά από το νόμο)

ε) Αν είμαστε ιδιοκτήτες σκύλων, θα πρέπει να τα έχουμε κοντά μας, δεμένα με λουρί.

Οι ενήλικες θηλυκές Caretta caretta ωοτοκούν κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο και οι νεοσσοί αρχίζουν να εξέρχονται από τις φωλιές τους από τα μέσα Ιουλίου έως τον Οκτώβριο.

Η ανθρώπινη παρουσία, τα φώτα, οι δονήσεις και ο θόρυβος μπορούν εύκολα να τρομάξουν την ενήλικη χελώνα και κατά την περίοδο εκκόλαψης είναι πολύ πιθανό να πατήσουμε άθελά μας τους νεοσσούς.

Επιπλέον και οι φωτιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, αφού υπάρχει πιθανότητα να ανάψουμε μια φωτιά σε κάποιο σημείο που υπάρχει φωλιά η οποία δεν έχει μαρκαριστεί ή τα χελωνάκια που εκκολάπτονται να ακολουθήσουν το φως (όντας φωτοτακτικά που έλκονται από το φως) και να καούν ζωντανά.

Για την ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, το οποίο προστατεύεται σύμφωνα με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Γαλήνη Σαμλίδου
Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου
ΑΡΧΕΛΩΝ