Στον αέρα τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες στην πανδημία

Στον αέρα τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες στην πανδημία

Άγνωστο παραμένει το εάν και πότε θα επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν με πρωτοφανή και οριζόντιο τρόπο από τις κοινοτικές επιδοτήσεις των δικαιούχων αγροτών, βάσει των νόμιμων δικαιωμάτων τους, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση σχετικά με το αν έχουν λήξει οι σχετικοί έλεγχοι για τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα 2020 και ποιο είναι το συνολικό ποσό που τελικά εγκρίθηκε και διανεμήθηκε και, κυρίως, με το πού βρίσκονται τα παρακρατηθέντα ποσά κι αν τελικά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο 2020 οι περίπου 650.000 αγρότες που λαμβάνουν κοινοτική επιδότηση είδαν ψαλιδισμένα ποσά στους λογαριασμούς τους προκειμένου να πληρωθούν “άλλοι δικαιούχοι”, που προέκυψαν στο πλαίσιο του Εθνικού Αποθέματος, να καλυφθούν πρόσθετες απαιτήσεις λόγω ενεργοποίησης δικαιωμάτων από “νέες εκτάσεις βοσκοτόπων”.

Προχθές, ανακοινώνοντας ολοκλήρωση των πληρωμών 2020, το υπουργείο (ΥΠΑΑΤ) ανέφερε μόνο ότι εκ των 37.681.776,30 ευρώ της βασικής ενίσχυσης τα 2.498.168,84 ευρώ αφορούν συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα…

Τις προηγούμενες μέρες φημολογούνταν δε ότι επίκειτο μη σύννομη κατανομή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2020, ύψους 48 εκατ. ευρώ, με αδιαφανείς διαδικασίες σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, προκαλώντας τις αντιδράσεις αγροτικών – κτηνοτροφικών συλλόγων.

Για αδιαφάνεια και ορυμαγδό διαρροών, καταγγελιών και αντιδράσεων, που αναμφίβολα συνδέονται με το “προμελετημένο έγκλημα” της απαράδεκτης παρακράτησης τον Δεκέμβριο 2020 από τους αγρότες, εν μέσω πανδημίας, προκειμένου διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ και πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ποσά για να “απογειώσουν” την επιχείρηση “Βοσκοτόπια της Ν.Δ.” στην αναδιανομή του Εθνικού Αποθέματος, με ρουσφετολογικό, αντιπαραγωγικό και αδιαφανή τρόπο, προς όφελος δήθεν δικαιούχων “αγροτών” που δεν έχουν δει ποτέ τους χωράφι ή βοσκότοπο, κάνουν λόγο ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Σ. Αραχωβίτης και Ο. Τελιγιορίδου αντίστοιχα. Και μάλιστα, προσθέτουν, ενώ η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της διανομής του Εθνικού Αποθέματος…

Ωστόσο, όπως τονίζουν, το βασικό ερώτημα παραμένει: τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες πού βρίσκονται; Θα επιστραφούν στους δικαιούχους από τους οποίους παρακρατήθηκαν; Θα διανεμηθούν ως Εθνικό Απόθεμα όταν κατακάτσει η σκόνη; Πόσα τελικά είναι αυτά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αναδείξει συνολικά τη μεγάλη οπισθοδρόμηση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή επιδοτήσεων και ευρύτερα στη διαχείρισή τους, “λειτουργία που μας πάει πολλά χρόνια πίσω και μας θυμίζει ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. για τους αγρότες και τους φορείς που εξυπηρετούν τους αγρότες” σημειώνουν οι τομεάρχες.

Η όποια ενορχηστρωμένη επιχείρηση λαθροχειρίας σε βάρος των αγροτών της πατρίδας μας, με “όχημα” το Εθνικό Απόθεμα, την πιο κρίσιμη μάλιστα χρονιά για την οικονομία της υπαίθρου, καταλήγουν, δεν μπορεί και δε θα γίνει ανεκτή από τον αγροτικό κόσμο της χώρας.