Στούπα: Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ αλλά τα χαρτονομίσματα αχρηστεύτηκαν

Στούπα: Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ αλλά τα χαρτονομίσματα αχρηστεύτηκαν

Έχουν καταγραφεί από κάμερες

Ιδιαίτερο «καλωσόρισμα» επιφύλασσαν άγνωστοι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, λίγες ώρες χθες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ανατινάζοντας τα δύο από τα τρία ΑΤΜ τραπεζών που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή της Στούπας στη Μάνη.

Περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα χθες δύο ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις αναστάτωσαν την περιοχή, με τους δράστες να καταφέρνουν να πάρουν τα χρήματα από το ένα. Από το ΑΤΜ της Πειραιώς δε, ό,τι πήραν ήταν… βαμμένο!

Με δύο εκρήξεις
Τα ΑΤΜ που «έβαλαν στο μάτι» οι άγνωστοι δράστες είναι τοποθετημένα, το ένα στον εξωτερικό χώρο του σούπερ μάρκετ «Παναγιωτόπουλος» και είναι της Τράπεζας Πειραιώς και το δεύτερο στην παραλία της Στούπας, σε εξωτερικό τοίχο κτηρίου και είναι της Euronet.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο πρώτο ΑΤΜ ήταν ισχυρότερος, αφού σχεδόν το διέλυσε, ενώ στο δεύτερο στην παραλία ήταν μικρότερης ισχύος, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες κατάφεραν να πάρουν την κασετίνα με τα χρήματα από το ΑΤΜ της Euronet, ενώ δεν πήραν όλες τις κασετίνες από το ΑΤΜ της Πειραιώς, καθώς με την έκρηξη ενεργοποιήθηκε μηχανισμός χρωματισμού των χρημάτων στις κασετίνες και έτσι τα χαρτονομίσματα τους ήταν πλέον άχρηστα…

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα βαμμένα χαρτονομίσματα της Πειραιώς απουσιάζει ποσό της τάξης των 69.450 ευρώ, τα οποία, όπως προείπαμε, είναι πλέον άχρηστα, ενώ από το ΑΤΜ της Euronet κατάφεραν να πάρουν κασετίνα με περίπου 13.000 ευρώ.

Μαρτυρίες
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για δύο τουλάχιστον άτομα σε κάθε ΑΤΜ, τα οποία φορούσαν κράνη και χρησιμοποίησαν μηχανές, ενώ στην περιοχή αμέσως μετά τις δύο εκρήξεις έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος από την Καρδαμύλη και ακολούθως κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, που ανέλαβε την υπόθεση.

Το πρωί στην περιοχή έφτασε και κλιμάκιο πυροτεχνουργών που ερεύνησε τα δύο σημεία και συνέλεξε στοιχεία για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν.

Ταυτόχρονα, έχει συλλεγεί σημαντικό υλικό από πολλές κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή.

«Πρασίνισαν» τα χαρτονομίσματα
Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του Γραφείο Τύπου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Νίκος Σταυρόπουλος, τα ΑΤΜ της «πρασινίζουν» τους επίδοξους ληστές.

Ειδικότερα σημείωσε: «Για ακόμη μια φορά τα “έξυπνα” ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς κατάφεραν να κερδίσουν τις συμμορίες που λυμαίνονται τα ΑΤΜs, με “παθόντες” αυτή τη φορά τους ληστές που ανατίναξαν τα ξημερώματα το ΑΤΜ στη Στούπα Μεσσηνίας, καθώς η λεία τους ήταν 50ευρα και 20ευρα βαμμένα με πράσινο χρώμα.

Ειδικότερα, η εγκατάσταση του Intelligence Banknote Neutralisation System (IBNS) σε όλα τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς έχει την ικανότητα να χρωματίζει με ανεξίτηλη μπογιά τα χαρτονομίσματα, όταν το ΑΤΜ παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Το μελάνι που βάφει τα χαρτονομίσματα είναι έντονο και δεν καθαρίζεται, καλύπτοντας τη μεγάλη επιφάνειά τους, καθιστώντας άσκοπη την “προσπάθεια” των ληστών.

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα προστατεύει τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες που μπορεί να εμπλακούν άθελά τους σε διακίνηση χρημάτων που είναι προϊόν ληστείας».

Της Βίκυς Βετουλάκη