Ξεκινά αύριο το 10ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

Ξεκινά αύριο το 10ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό  Φεστιβάλ Καλαμάτας

Το 10ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας διοργανώνεται από την Αντιφασιστική Κίνηση αύριο Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιουλίου στον περίβολο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).

Τοποθετούμενη σχετικά σε ανακοίνωσή της η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, προβαίνει σε μιαν αναδρομή:

«Η φετινή χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί επετειακή για τη συλλογικότητά μας, καθώς πραγματοποιούμε το 10ο Αντιρατσιστικό -Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας. Μια δεκαετία γεμάτη αγώνες και δημόσιες παρεμβάσεις για να μη ριζώσει στην περιοχή μας το φασιστικό μίσος και η βία.

Από το 2012 και την είσοδο της ναζιστικής ΧΑ στη Βουλή συσπειρωθήκαμε για να υπάρξει και στην πόλη μας κίνημα λαού και νεολαίας που να βάλει φραγμό στην εξάπλωση των ιδεών και των πράξεών της.

Από την αρχή, με το 1ο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην πόλη, με τη μεγαλειώδη αντιφασιστική πορεία το καλοκαίρι του 2013, που ακύρωσε τα σχέδια για πανευρωπαϊκή συγκέντρωση ναζί στην περιοχή, η δράση μας συνεχίζεται με συνέπεια τα επόμενα χρόνια, όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μας που για πρώτη φορά πραγματοποιούμε φεστιβάλ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται στη φυλακή, μέσα από την τεράστια συμβολή της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος.

Ωστόσο, η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμούς: με πρόσχημα την πανδημία, τα δικαιώματά μας δέχονται ακραία επίθεση, τα λαϊκά κινήματα και οι διαδηλώσεις βίωσαν μια πρωτόγνωρη καταστολή από την Αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είχαμε 3 συλλήψεις στην πόλη μας το Δεκέμβριο, όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε συμβολική διαμαρτυρία στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα για τα πρόστιμα των συλληφθέντων και έτσι να αποδειχθεί στην πράξη ότι κανείς και καμία δε μένει μόνη!

Ταυτόχρονα η εκρηκτική αύξηση της έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες και τα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας, και η εκδικητική παραβίαση νόμων απέναντι σε κρατουμένους, συλληφθέντες ή απλούς πολίτες που το κράτος στοχοποιεί (φέτος ήταν ο Δ. Κουφοντίνας, αύριο μπορεί ο καθένας μας), αλλά και η συνεχιζόμενη τραγωδία των προσφύγων, θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μας καλούν σε νέους αγώνες.

Για να μη γίνει η βαρβαρότητα κανόνας. Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας και αλληλεγγύης για όλους.

Το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, αλλά και κάθε μικρός και μεγάλος κοινωνικός αγώνας στη χώρα μας και στον κόσμο μάς δίνουν έμπνευση και δύναμη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Γιατί μπορεί σήμερα η ηγεσία της ΧΑ να είναι στη φυλακή, ο φασισμός όμως ζει και εξαπλώνεται, με τις ευλογίες και τις πράξεις του συστήματος εξουσίας και των εξωνημένων ΜΜΕ.

Με αποφασιστικότητα και λογισμό, λοιπόν, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να φτιάξουμε ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!».