Υπερταμείο: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλων για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Υπερταμείο: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός  πρόσληψης συμβούλων για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, χωρίς να δοθεί καμία παράταση, ο  διαγωνισμός από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) για την πρόσληψη τριών συμβούλων (χρηματοοικονομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού και νομικού) που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τη βέλτιστη πρόταση αξιοποίησης σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Μάιο και τη Δευτέρα έληξε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών.

Όπως μας ενημέρωσαν από την Εταιρεία, ο διαγωνισμός έκλεισε κανονικά, χωρίς να απαιτηθεί παράταση, κάτι που προφανώς σημαίνει πως υπήρξε και το αντίστοιχο ενδιαφέρον που αναμενόταν.

Σύμβαση

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η διάρκεια σύμβασης με τους συμβούλους που θα αναδειχθούν από το διαγωνισμό θα είναι 30 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 12 και η αξία ανέρχεται σε 380.000 ευρώ.

Οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν να ακτινογραφήσουν το αεροδρόμιο, να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές δυνατότητες και συμβατικές δομές και να σχεδιάσουν το διαγωνισμό για την ανάθεση μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης. Θα αναλάβουν, επίσης, να σχεδιάσουν τη βέλτιστη πρόταση αξιοποίησης σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας. Στο σχεδιασμό που απαιτείται να υλοποιηθεί από τους συμβούλους περιλαμβάνονται η διαγνωστική μελέτη και προτάσεις/λύσεις αξιοποίησης του αεροδρομίου μέσα από την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου (business plan), καθώς και η συνδρομή στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Με το διαγωνισμό αυτό ξεκίνησαν πλέον οι διαδικασίες αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια -ανάμεσά τους κι αυτό της Καλαμάτας- αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος αεροπορικών μεταφορών, καθώς εντάσσονται και στην Εθνική Στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι σύμβουλοι θα προετοιμάσουν, επίσης, εκθέσεις και προτάσεις που θα υποβληθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΣΥΠ σχετικά με τη συναλλαγή και θα παρέχουν υποστήριξη κατά την εφαρμογή των προτάσεων αναδιάρθρωσης και των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει διαφανεί πως είναι μεγάλο με εντονότερο αυτό της Fraport.

Της Βίκυς Βετουλάκη