Αυτοψίες 3 επιπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας

Αυτοψίες 3 επιπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας

Μέχρι 25 Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές τόσο από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και από κλιμάκια της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας.

Όπως διευκρίνισε, ερωτώμενος από το «Θ», ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι καταγραφές και οι αυτοψίες στις ζημιές, εξελίσσονται σε τρία επίπεδα.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες
Ο κ. Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι οι αυτοψίες συνεχίζονται και δεν υπάρχει ακόμα συνολικός απολογισμός.

Διενεργούνται δε, σε τρία επίπεδα, στις πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας. Το πρώτο είναι οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, οι οποίες γίνονται από τους Δήμους και κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις, οι οποίες γίνονται από κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Αναστασόπουλος, διευκρίνισε, ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε πολλές επιχειρήσεις και σήμερα θα γινόταν η δεύτερη αυτοψία σε επιχείρηση στην Άνω Μεσσηνία που επλήγη από τις πυρκαγιές.

Το τρίτο επίπεδο, είναι αυτό των αυτοψιών που διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας του νομού. Ο κ. Αναστασόπουλος εξήγησε, ότι δύο επιτροπές έχουν χωρίσει τις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν ζημιές σε αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες.

Έχει δοθεί δε σε όλους, να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής των ζημιών, μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει ακόμα τελική καταγραφή των καμένων εκτάσεων  στη Μεσσηνία, καθώς οι δύο περιοχές σε Μαγκλαβά και Μέλπεια, θεωρούνται ακόμα ενεργές, καθώς έδιναν αναζωπυρώσεις ακόμα και χθες, με δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν στην περιοχή και να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Αυτοψίες από το Υπουργείο
Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανακοινώθηκε ότι μέχρι και την Πέμπτη είχαν διεξαχθεί 1.194 αυτοψίες από τους μηχανικούς του.

Στην Πελοπόννησο διενεργήθηκαν συνολικά 161 αυτοψίες και ειδικότερα 87 στην Π.Ε. Ηλείας, 29 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 45 στην Π.Ε. Λακωνίας.

Επίσης, από το Υπουργείο ανακοινώθηκε, ότι στην Πελοπόννησο θα ολοκληρωθούν οι αυτοψίες στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, ενώ θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες στην Π.Ε. Αρκαδίας, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300, με 8 τηλεφωνικές γραμμές, από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο. Οι πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τη διενέργεια αυτοψιών και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Της Βίκυς Βετουλάκη