Μπορούν απλοί άνθρωποι να σώσουν τον κόσμο; Ναι! Και η ROLEX τους επιβραβεύει

Μπορούν απλοί άνθρωποι να σώσουν τον κόσμο; Ναι! Και η ROLEX τους επιβραβεύει

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες η Rolex, μέσω των Βραβείων Επιχειρηματικότητας που έχει καθιερώσει, υποστηρίζει ξεχωριστούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν όραμα, κουράγιο και αποφασιστικότητα και αναλαμβάνουν υψηλούς στόχους. Είναι άνδρες και γυναίκες με επιχειρηματικό πνεύμα, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν ο καθένας με τον τρόπο του τον πλανήτη που ζούμε. Τα προηγούμενα βραβεία είχαν απονεμηθεί το 2019.

Πριν από λίγες μέρες η Rolex ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο γυναικών και των τριών ανδρών, τους οποίους αποφάσισε να επιβραβεύσει για τα φιλόδοξα, εμπνευσμένα εγχειρήματά τους, τα οποία έχουν όλα ως κοινό στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα, το περιβάλλον και την παγκόσμια κληρονομιά. Προέρχονται από τη Βραζιλία, το Νεπάλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Τσαντ, και περιλαμβάνουν έναν θαλάσσιο βιολόγο, έναν περιβαλλοντολόγο, μία εξερευνήτρια των πόλων, έναν κοινωνικό επιχειρηματία και μία ακτιβίστρια για το κλίμα και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Felix Brooks-Church (ΗΠΑ), Hindou Oumarou Ibrahim (Τσαντ), Rinzin Phunjok Lama (Νεπάλ), Gina Moseley (Ηνωμένο Βασίλειο), Luiz Rocha (Βραζιλία). Αυτοί είναι οι πέντε νικητές των Βραβείων Επιχειρηματικότητας της Rolex για το 2021.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης αγκαλιάσει το πρόγραμμα Mission Blue της Sylvia Earle που στοχεύει στη διατήρηση των ωκεανών σε συνεργασία με το National Geographic, με το οποίο η Rolex συνεργάζεται από το 1954 για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της επιστήμης. Ας γνωρίσουμε όμως του φετινούς νικητές Βραβείων Επχειρηματικότητας…

Felix Brooks–Church (ΗΠΑ)

Προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υποσιτισμού στην Τανζανία, εξοπλίζοντας τους τοπικούς αλευρόμυλους με ειδικές μηχανές, οι οποίες εμπλουτίζουν με σημαντικά θρεπτικά συστατικά το καλαμποκάλευρο, που αποτελεί βασική τροφή των ντόπιων πληθυσμών.

Hindou Oumarou Ibrahim (Τσαντ)

Χρησιμοποιεί τις γνώσεις των ντόπιων πληθυσμών προκειμένου να χαρτογραφήσει τους φυσικούς πόρους και να προλάβει τις συγκρούσεις λόγω κλιματικής αλλαγής στη Σαχέλ, μία μεγάλη λωρίδα γης νότια της Ερήμου Σαχάρας, η οποία διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη την Αφρική.

Rinzin Phunjok Lama (Νεπάλ)

Σκοπός της ζωής του είναι η προστασία των εξαιρετικά ποικιλόμορφων οικοσυστημάτων στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, ευαισθητοποιώντας και «επιστρατεύοντας» τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί διαβιούν μερικά από τα πιο εμβληματικά θηλαστικά του πλανήτη, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Gina Moseley (Ηνωμένο Βασίλειο)

Πρόκειται να ηγηθεί της πρώτης αποστολής εξερεύνησης σπηλαίων στο βορειότερο σημείο της Γης, με στόχο την βελτίωση των γνώσεών μας για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική.

Luiz Rocha (Βραζιλία)

Ασχολείται με την εξερεύνηση και προστασία των μεσοφοτικών κοραλλιογενών υφάλων και της βιοποικιλότητάς τους στον Ινδικό Ωκεανό και με την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση αυτών των σχετικά άγνωστων οικοσυστημάτων.

Οι πέντε νικητές των Βραβείων Επιχειρηματικότητας της Rolex θα λάβουν οικονομική υποστήριξη για τα εγχειρήματά τους. Η επιλογή τους έγινε από μία κριτική επιτροπή ειδικών διεθνούς κύρους, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις 1.659 υποψηφίων από 139 χώρες, κατέληξε αρχικά σε μία λίστα από 15 φιναλίστ, πριν από την τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία που ανέδειξε τους πέντε νικητές.  

Φανή Ζαφράκα-Θεμελίδη / kathimerini.gr