Ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ο Δήμος Οιχαλίας για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει μουσική εκδήλωση στο Ναό Επικούριου Απόλλωνα, την Τετάρτη 11 Αυγούστου και ώρα 21.15,  όπου το μουσικό σύνολο «Λύραυλος» θα παρουσιάσει μια συναυλία φεστιβαλικού χαρακτήρα, η οποία είναι έξω από τα συνηθισμένα και έχει τη δυνατότητα να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων – και όχι μόνο.

Αρχαία τραγούδια-ύμνοι και νεότερη ποίηση, αποδίδονται με μια σύγχρονη προσέγγιση από  το μουσικό σύνολο.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες συνθέσεις του «Λύραυλου» σε ποίηση αρχαίων και νεότερων ποιητών (Σαπφώ, Καβάφης κ.ά.),  καθώς και μια σειρά από Ελληνικά τραγούδια τα οποία αποκτούν άλλη διάσταση και δυναμική με το συνδυασμό αρχαίων, νεότερων και σύγχρονων οργάνων.

Οι μουσικοί και τραγουδιστές του Λύραυλου, μοιράζονται με το κοινό ένα ερωτικό απόσταγμα αιώνων, που για τον καθένα αποτελεί εμπειρία ζωής. Θα ερμηνεύσουν μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία μουσικά κείμενα, τα οποία ξαναζωντανεύουν με τη συνοδεία 20 σπάνιων οργάνων, αλλά και με εξαίσιες φωνές.

 Ενδεικτικά  αναφέρονται κάποια από τα αρχαία μουσικά κείμενα του προγράμματος:

•       Επιτάφιος του Σεικίλου – 2ος  αιώνας μ.Χ.

•       1ος Δελφικός Ύμνος στον Απόλλωνα – 2ος  αιώνας π.Χ.

•       1ο στάσιμο απ’ την τραγωδία “Ορέστης” του Ευριπίδη – 5ος αιώνας π.Χ.

•       Ύμνος στη Νέμεση – 2ος  αιώνας μ.Χ.

•       Μελοποιημένοι στίχοι από την Οδύσσεια του Ομήρου.

Το πέρασμα στις νέες συνθέσεις επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα αυτών των οργάνων και καθηλώνει με τη μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το άκουσμά τους.

Η διασκευή γνωστών μελωδιών απελευθερώνει τον ακροατή από χρονικές και καλλιτεχνικές συμβάσεις, επιτρέποντάς του να βιώσει τη διαχρονική ουσία της μουσικής.

Αναφέρονται επίσης ενδεικτικά κάποια από τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούνται: αρχαίες Λύρες, Κίθαρις, Φόρμιγγα, Πανδουρίδα, Βάρβιτος, Δίαυλος, Σύριγγα του Πανός, Σείστρα, Κρόταλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, Άσκαυλος, Σαντούρι, Βιολί κ.ά.

Στο τέλος της παράστασης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά και να αγγίξει τα μουσικά όργανα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση από τα φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, δέρμα, ζωικές χορδές,  κέρατο, κόκαλο,  ιχθυόκολλα, έλατο, δρυ κ.ά.

Τόσο η είσοδος, όσο και η στάθμευση των αυτοκινήτων θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ΠΕΔ Πελοποννήσου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Οιχαλίας.

Κατά την εκδήλωση θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας από την Τράπεζα Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Οιχαλίας,  με σκοπό τη διανομή τους σε άπορες οικογένειες. Θα τηρηθούν δε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού.