“Extrema Global”: Μια καινοτόμα εφαρμογή που περνά την Καλαμάτα σε «άλλο επίπεδο»

“Extrema Global”: Μια καινοτόμα εφαρμογή που περνά την Καλαμάτα σε «άλλο επίπεδο»

Παρουσίαση της εφαρμογής “Extrema Global”, που φιλοδοξεί να κάνει την Καλαμάτα πρωτοπόρα στο είδος της, έγινε χθες στο γραφείο του δημάρχου στο Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλη Κοσμόπουλου, καθώς ο τελευταίος ήταν αυτός που την πρότεινε, και εκπροσώπων της.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν δηλώσεις, με το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο να σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο στις επόμενες γενιές, αλλά ήδη έχει φτάσει, με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς.

Κατά τον ίδιο, είναι ευθύνη της δικής του γενιάς να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να προετοιμαστεί για τις νέες καταστάσεις.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμη ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη ανήσυχη, που δε φοβάται το νέο και, μάλιστα, επιθυμεί το καινούργιο. Για το λόγο αυτό ως Δήμος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστεί πόλη πρότυπο μέσα από καινοτόμες και σύγχρονες εφαρμογές.

Παραδείγματα της παραπάνω πρόθεσης, εξήγησε, είναι η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα, η τηλεδιαχείριση και ο τηλε-έλεγχος των υδάτων, η ευφυής γεωργία, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, έργα που θα γίνουν και αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε την πρόταση του Βασίλη Κοσμόπουλου, τον οποίο μάλιστα ο κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε.

Μιλώντας για την εφαρμογή, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι η “Extrema Global” έρχεται να προσθέσει στην εξωστρέφεια της πόλης, αφού θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, αλλά και σε επισκέπτες, μεταξύ άλλων να επιλέγουν δροσερές διαδρομές και σημεία που υπάρχει δωρεάν νερό.

Εκ μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συντονίστρια του “Extrema Global”, Ιφιγένεια Κεραμιτζόγλου, δήλωσε χαρούμενη που η Καλαμάτα συμμετέχει στο εγχείρημα, τη στιγμή που- όπως είπε- η κλιματική αλλαγή και οι ακραίοι καύσωνες «έχουν χτυπήσει την πόρτα».

Πρόσθεσε δε ότι η Καλαμάτα ήρθε μπροστά και προστέθηκε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων, προκειμένου να δείξει το δρόμο για το πώς μπορεί μια πόλη να δώσει δροσερά σημεία και να κάνει τη ζωή των κατοίκων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Με τη σειρά του ο Βασίλης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν και θα μας επισκέπτονται όλο και πιο συχνά. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να δώσει μια μικρή απάντηση στο παραπάνω σοβαρό θέμα.

Η εφαρμογή “Extrema Global”, πρόσθεσε ο κ. Κοσμόπουλος, επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά κάποιον τρόπο τις υψηλές θερμοκρασίες, εφαρμογή απόλυτα συνεπής στη σκέψη και την οργάνωση του Δήμου και αφορά στις έξυπνες πόλεις, ενώ τις προετοιμάζει να μπουν στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Ανέφερε, δε, ότι η Καλαμάτα είναι η πέμπτη μόλις ευρωπαϊκή πόλη που εφαρμόζει το συγκεκριμένο σύστημα.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Δημήτρη Αναστόπουλο που τον ενημέρωσε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, την κα Κεραμιτζόγλου και το δήμαρχο Καλαμάτας που αποδέχτηκε τη συγκεκριμένη πρόταση και τον εξουσιοδότησε σε ένα βαθμό προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα έρθουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση