Η Μεσσηνία στο “κόκκινο” με τα λύματα να δείχνουν 1.000 ενεργά κρούσματα

Η Μεσσηνία στο “κόκκινο” με τα λύματα να δείχνουν 1.000 ενεργά κρούσματα

Σχεδιασμός  για μετατροπή άλλων κλινικών του νοσοκομείου Καλαμάτας  σε covid

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα νέα δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή μας αλλά και δράσεις – ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν με σκοπό την ανάσχεση της ανοδικής τάσης που αποτυπώνεται, αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης στο Δήμο Καλαμάτας, παρουσία εκπροσώπων των υγειονομικών φορέων της περιοχής.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, υπήρξε ενημέρωση και εκφράστηκαν προβληματισμοί όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ επικαιροποιήθηκε και το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και υγειονομικών φορέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, ο συντονιστής δράσεων του ΕΟΔΥ Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Αντωνόπουλος και η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Δήμητρα Ψαρούλη.

 Επίσης από το Δήμο, παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Σαράντος Μαρινάκης, Γιώργος Φάβας και Αναστάσιος Σκοπετέας, η γενική γραμματέας Μαρία Νταμάτη, η αν. γεν. διευθύντρια Σταυρούλα Αγρίου και ο ιατρός εργασίας Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Ανησυχία από την ανοδική αύξηση των κρουσμάτων
Ο Δήμαρχος μιλώντας για τα τελευταία δεδομένα που καταγράφονται στην περιοχή, επεσήμανε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, εφιστώντας την προσοχή για την συνέχεια, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε δε και στα στοιχεία από την τελευταία μέτρηση στο Βιολογικό Καθαρισμό όπου και εμφανίστηκαν 19.000 ιικά αντίγραφα ανά λίτρο λυμάτων. Η ανάλυση αυτή τονίζεται ότι δείχνει την τάση του επιδημικού φαινομένου και όχι την απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ ιικών αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανών φορέων ή ασθενών, όπου στην προκειμένη περίπτωση υπολογίζονται σε περίπου 1.000 ενεργά κρούσματα.

Από την πλευρά της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη έκρουσε καμπανάκι για το τι θα ακολουθήσει, μιας και η κλινική covid στο Νοσοκομείο έχει ήδη εξαντλήσει το όριό της, με διακομιδές να γίνονται στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Τρίπολης.

Η κα Αλειφέρη ανέφερε ότι υπάρχει και σενάριο για τη β’ φάση, δηλαδή τη κατάργηση άλλων κλινικών και τη μετατροπή τους σε κλινικές covid, κάτι που την περίοδο αυτή λόγω και της αυξημένης επισκεψιμότητας στην περιοχή δεν έχει προκριθεί.

Ενημέρωσε πως το 98% των περιστατικών που οδηγούνται στο Νοσοκομείο, είναι ανεμβολίαστοι, ενώ παρουσίασε και στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές στην κλινική covid λέγοντας πως τον Ιούνιο έγιναν 52 εισαγωγές, τον Ιούλιο 83 ενώ μόλις το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκε να νοσηλευτεί ανέρχεται σε 74.

Η διευθύντρια δεν έκρυψε τα προβλήματα, αλλά και τον προβληματισμό της σημειώνοντας πως μία εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα.

Προβληματισμό προκάλεσαν επίσης τα στοιχεία και για τη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας να αναφέρει ότι γίνονται περί τους 200 εμβολιασμούς ανά ημέρα, ωστόσο οι περισσότεροι αποτελούν τη β’ δόση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και αρκετές ακυρώσεις.

Τέλος,  όσον αφορά τους ελέγχους και τα κρούσματα που καταγράφονται από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, υπήρξε η ενημέρωση από τον κ. Βλαχοδημητρόπουλο πως το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου έχουν καταγραφεί 450 θετικά κρούσματα, όταν τον Ιούλιο σημειώθηκαν 707 και τον Ιούνιο 116.

Κοινή επωδός όλων ήταν η ανάγκη να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, αφού αποδείχθηκε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στον covid, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει όλοι να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (σ.σ. μάσκα, πλύσιμο χεριών).