Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά της υποχρεωτικότητας του  εμβολιασμού

Από την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, όπως επανέλαβε και την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις, αν και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί είναι ένα μικρό ποσοστό, που αναμένεται, μάλιστα, να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Καλαμάτας και το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας, όπως και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη λειτουργία του Ιδρύματος, με τους εκπροσώπους και των δύο Σωματείων να τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, αλλά με τους πρώτους σήμερα να διοργανώνουν στάση εργασίας.

Από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας ο αντιπρόεδρος Ζαχαρίας Χουσιανίτης δήλωσε ότι πρόκειται για κεντρική απόφαση, αλλά αυτό που προβληματίζει τα μέλη του Σωματείου είναι τι θα γίνει με τη στελέχωση των μονάδων υγείας.
Πρόσθεσε, δε, ότι υποστελέχωση υπήρχε από πριν και είναι σοβαρό το θέμα, αφού οι γιατροί δουλεύουν «στα όρια». Αυτό συνέβαινε και προ Covid, ενώ τώρα το πρόβλημα έχει ενταθεί.
Κατά τον κ. Χουσιανίτη, το ζήτημα για το Σωματείο είναι να δουν πόσοι συνάδελφοί του από το νοσοκομείο δε θα εμβολιαστούν και κατά πόσο θα επιδράσει αυτό στη λειτουργία του Ιδρύματος.
Όσο για το αν θα οργανωθούν κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά θα γίνει συνέλευση του Σωματείου αν χρειαστεί.
Τέλος, για τον αριθμό των ανεμβολίαστων ιατρών είπε ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Καλαμάτας, ο πρόεδρος Δημήτριος Τσιλίκας ανέφερε ότι οργανώνεται κινητοποίηση με στάση εργασίας σήμερα από τις 10.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.
Όπως εξήγησε, η κινητοποίηση είναι κατά της υποχρεωτικότητας και όχι κατά του εμβολιασμού, για τον οποίο ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε υπέρ.
Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εμβολιαστεί κάποιος και όχι μέσω της υποχρεωτικότητας.
Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ποσοστό των ανεμβολίαστων μελών του Σωματείου, ανέφερε ότι το 80 με 85% έχουν εμβολιαστεί, ενώ δήλωσε αισιόδοξος καθώς μέχρι την 1η Σεπτέμβρη που ξεκινά το μέτρο υπάρχουν 6 μέρες, εκτιμώντας ότι θα εμβολιαστούν και άλλοι, οπότε το παραπάνω ποσοστό θα μειωθεί.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι ήδη γίνεται προετοιμασία για το πώς θα λειτουργήσει το νοσηλευτικό ίδρυμα από 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξη ότι τελικά το ποσοστό των ανεμβολίαστων θα είναι μικρό, καθώς καθημερινά σπεύδουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση