Μεσσηνία: Οι φλόγες έσβησαν και αρχίζει η ώρα της απογραφής και των έργων

Μεσσηνία: Οι φλόγες έσβησαν και αρχίζει η ώρα της απογραφής και των έργων

Στα χέρια των Αρχών δύο εμπρηστές

Μια δραματική εβδομάδα ήταν η προηγούμενη για τη Μεσσηνία, καθώς τρία πύρινα μέτωπα έκαψαν πάνω από 25.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

Αφού οι φλόγες έσβησαν, περνάμε στην επόμενη φάση, αυτή της απογραφής των ζημιών, των αποζημιώσεων, αλλά και του σχεδιασμού και της έναρξης των εργασιών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι περιοχές που κάηκαν να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις το χειμώνα.

Η κατάσταση στα μέτωπα
Η φωτιά που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου από την Κάτω Μέλπεια και συνεχίζει στην Αρκαδία, μέχρι στιγμής έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα.

Να σημειωθεί ότι οι φλόγες στην πλευρά της Μεσσηνίας έχουν σβήσει, αλλά πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο για να προλαβαίνουν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στον Μαγκλαβά από χθες το μεσημέρι δεν έχει ενεργό μέτωπο, με τους πυροσβέστες εκεί να σβήνουν μικροεστίες για να τελειώσει ο κίνδυνος, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί 2.500 στρέμματα.

Τέλος, η φωτιά που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε Βασιλίτσι και Χρυσοκελλαριά έκαψε περίπου 2.700 στρέμματα.

Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς στη Μεσσηνία
Μετά τη σύλληψη νεαρού άνδρα την Παρασκευή ως υπαίτιου για τη φωτιά στην Άνθεια, το πρωί της Κυριακής συνελήφθη ένας 71χρονος που κατηγορείται για τις πυρκαγιές στις 3 Αυγούστου στον Μαγκλαβά και στις 5 Αυγούστου στο Βλαχόπουλο.

Να σημειωθεί ότι έχει φτάσει στην Καλαμάτα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, που προσπαθεί να ερευνήσει τη συμμετοχή των δύο παραπάνω ατόμων και σε άλλες πυρκαγιές.

Δήμος Οιχαλίας: Η διαδικασία καταγραφής ζημιών
Οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις μόνιμες κατοικίες τους από την πρόσφατη πυρκαγιά παρακαλούνται να υποβάλλουν αίτημα στο Δήμο Οιχαλίας προς την αρμόδια επιτροπή καταγραφής ζημιών.

Το αρχικό αίτημα να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email meligala@otenet.gr με όλα τα στοιχεία του αιτούντος ή στο ΚΕΠ στο Διαβολίτσι ή στο τηλέφωνο 2724360352 (Δημαρχείο Μελιγαλά, κ. Παράσχου ή κ. Μπίρταχα) προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτοψίες στους χώρους.

Όσον αφορά για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και οι πληγέντες ανά κατηγορίας της ζημιάς που υπέστησαν θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας ως εξής:

Για καταγραφή ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο στο τηλέφωνο 2710230742 στο ΕΛΓΑ.

Για καταγραφή ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τη δήλωση των ζημιών μετά από έλεγχο που θα πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ.

Για καταγραφή ζημιών σε πάγια (σταβλοι, αρδευτικά συστήματα, ποτίστρες κλπ.) και αποθηκευμένα (ζωοτροφές κλπ) στο τηλέφωνο 2724360339 – 6979791540 ή με αίτηση email meligala@otenet.gr με όλα τα στοιχεία του αιτούντος έως και 28-8-2021.