Ομάδα «ΓAIA»: Οι διασώστες της Μάνης

Ομάδα «ΓAIA»: Οι διασώστες της Μάνης

Σπηλαιολόγοι πήραν την πολιτική προστασία στα χέρια τους

Είκοσι μάχιμοι εθελοντές βάζουν πλάτη για να σώσουν τον τόπο τους από πυρκαγιές και βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει, από τροχαία ατυχήματα, ατυχήματα στη θάλασσα, αγνοούμενους ανθρώπους, προβλήματα υγείας, διασώσεις ζώων.

Ένα κάλεσμα δύο σειρών στο facebook για βοήθεια και δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, προκειμένου να σωθεί η Ανατολική Μάνη από την πυρκαγιά που ήδη έκαιγε στη Δυτική Μάνη αρχές Αυγούστου, ήταν αρκετό για να σωθεί η περιοχή και η φωτιά να μην εξαπλωθεί. Τα επόμενα 20 λεπτά μετά την ανάρτηση του Φυσιολατρικού – Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού – Εθελοντικού Συλλόγου Δυτικής Μάνης «Γαία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 120 εθελοντές συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο και πήραν το δρόμο για το βουνό. Φορώντας αρβύλες, κρατώντας τσάπες, φτυάρια και ποτιστικά γεμάτα με νερό, έπειτα από ανάβαση δυόμισι ωρών δημιούργησαν από το απόγευμα της ίδιας μέρας, αλλά και όλη τη νύχτα έως το ξημέρωμα, αντιπυρική ζώνη, σώζοντας ακριβώς την τελευταία στιγμή τη Δυτική Μάνη από τις φλόγες οι οποίες πλησίαζαν επικίνδυνα, καταφέρνοντας να τις ανακόψουν.

Είναι μία από τις δεκάδες ιστορίες επέμβασης των εθελοντών της ομάδας «ΓAIA» που επιχειρούν καθημερινά στη Μάνη, βοηθώντας καταλυτικά την τοπική κοινωνία.

Σώζοντας τον τελευταίο πνεύμονα της μαύρης πεύκης
Το 2007, στον ποταμό Λούσιο, όταν είχε γίνει το ατύχημα που παρέσυρε το ποτάμι 18 παιδιά  και πνίγηκαν τα οχτώ, οι εθελοντές της «ΓΑΙΑ» επιχειρούσαν στις έρευνες μαζί με την ΕΜΑΚ για δέκα ολόκληρες μέρες. Την ίδια χρονιά η φωτιά στον Ταΰγετο, μετά την άμεση επέμβαση και των εθελοντών, δεν πέρασε στο δάσος της Βασιλικής και έτσι δεν κάηκε ο τελευταίος πνεύμονας της μαύρης πεύκης στην Ευρώπη.

Μεγάλη αποστολή από τη Μάνη με εθελοντές επιχείρησε και στη φωτιά στην Πάρνηθα το 2007.

Στις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία η «ΓΑΙΑ» ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να περισυλλέξει μαζί με άνδρες της ΕΜΑΚ πτώματα από τις φωτιές. Δεκάδες περιστατικά, όμως, έχουν να διηγηθούν όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της «ΓΑΙΑ» και με διακομιδές του ασθενοφόρου τους. Ανθρώπους με εμφράγματα, ατυχήματα με αιμορραγίες, αλλά και πνιγμένους από τη θάλασσα, τους έχουν επαναφέρει με απινιδωτή και τους έχουν μεταφέρει στο νοσοκομείο σώζοντάς τους από βέβαιο θάνατο.

Περισσότερες από 3.000 επεμβάσεις τα τελευταία 13 χρόνια
Είκοσι μάχιμοι σπηλαιολόγοι-εθελοντές, ηλικίας 18 έως 65 ετών, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους από το 2008 και σε συνεργασία με τις Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο για πυρόσβεση και οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, από τροχαία ατυχήματα, ατυχήματα στη θάλασσα, αγνοούμενους ανθρώπους, προβλήματα υγείας, διασώσεις ζώων κ.λπ., καλύπτοντας πολλά χιλιόμετρα ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Αρεόπολη. Ανά πάσα στιγμή παίζουν το ρόλο διασώστη, πυροσβέστη, δύτη, οδηγού και πληρώματος ασθενοφόρου, σπηλαιοδιασώστη και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους.

Όπως εξηγεί ο Κώστας Ξυδέας, διοικητής  του Φυσιολατρικού – Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού – Εθελοντικού Συλλόγου Δυτικής Μάνης «ΓΑΙΑ», η ομάδα ξεχωρίζει γιατί τα μέλη της έχουν ειδίκευση ως σπηλαιολόγοι και μπορούν και επεμβαίνουν παντού. Από ένα ατύχημα στη θάλασσα μέχρι να κατέβουν 500-600 μέτρα από το βάραθρο ενός βουνού για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Εδώ και 13 χρόνια στο μητρώο της «ΓΑΙΑΣ» είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 3.000 επεμβάσεις όλων των ειδών σε βουνό, θάλασσα και χαράδρες και τα περιστατικά ανάγκης στα οποία καλούνται να επέμβουν οι εθελοντές είναι όσα κι εκείνα που συμβαίνουν όπου υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες. 

«Κάθε μέρα έχουμε ένα περιστατικό τουλάχιστον. Ή θα πάρουν κατευθείαν τηλέφωνο οι πολίτες ή θα μας ειδοποιήσουν από το Κέντρο Υγείας και την Αστυνομία. Μας αναγνωρίζουν 100% και μας ζητούν οι ίδιες οι Αρχές να συνδράμουμε. Πηγαίνετε εσείς κι εμείς ερχόμαστε, γιατί είστε πιο κοντά στο περιστατικό συνήθως μας λένε στο τηλέφωνο» είπε στο ethnos.gr ο Κώστας Ξυδέας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Δυτική Μάνη είναι μια τουριστική περιοχή που ο πληθυσμός της διπλασιάζεται τα καλοκαίρια, φτάνοντας τους 25.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα και οι ανάγκες της περιοχής να μεγαλώνουν αντίστοιχα. Το πρόβλημα της περιοχής της Στούπας είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμάτα και Αρεόπολη (όπου βρίσκονται οι πιο κοντινοί πυροσβεστικοί σταθμοί) και, επομένως, μια ώρα μακριά από οποιαδήποτε βοήθεια. 

«Δεν είναι μια καλή κατάσταση, αν κάποιος έχει δει ποτέ πόσο γρήγορα οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν σε ένα τέτοιο ξηρό περιβάλλον, δεδομένου ότι υπάρχει ένα  πυροσβεστικό με 2 πυροσβέστες μόνο για το καλοκαίρι, ενώ χρειάζεται κανονικό πυροσβεστικό κλιμάκιο…

Από την άλλη, έχουμε ένα Κέντρο Υγείας το οποίο δε διαθέτει ασθενοφόρο επί 24ώρου βάσεως. Οι άνθρωποι εκτελούν το 40ώρο και τις υπόλοιπες βάρδιες τις καλύπτουμε εμείς» πρόσθεσε ο κ. Ξυδέας. 

«Κινδυνέψαμε αλλά δεν το βάζουμε κάτω»
Όποιος εθελοντής έχει ελεύθερο χρόνο συμμετάσχει στις δράσεις της «ΓΑΙΑΣ». «Επειδή δεν είμαστε πολλοί, το μέλημά μας πάντα είναι ένα πλήρωμα να είναι στη βάση, είτε για το πυροσβεστικό είτε για τα ασθενοφόρα. Έχουμε ένα δίκτυο με ασυρμάτους στην περιοχή. Οπότε όταν έχουμε ένα συμβάν, με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε ενημερωθεί όλα τα μέλη και δίνουμε αναφορά ποιος μπορεί σε 2-3 λεπτά να βρεθεί στο σημείο επιχείρησης».

Μεγαλωμένος στην Αργεντινή, όταν ακόμη ήταν πιτσιρικάς, μια γειτόνισσα μάζεψε αυτόν και τους φίλους του και τους ζήτησε να μαζέψουν τα φύλλα και τα σκουπίδια από την πλατεία της γειτονιάς. «Ήταν η πρώτη μου εθελοντική δράση. Και αυτό κάτι ξύπνησε μέσα μου από 5-6 χρόνων και μου άρεσε να προσφέρω στο Μπουένος Άιρες. Εθελοντισμός είναι κάτι που είναι έμφυτο. Δεν το έψαξα, ήρθε από μόνο του». Αναφερόμενος στη «ΓΑΙΑ» τόνισε ότι το κίνητρο των μελών είναι να προστατέψουν την περιοχή γιατί είναι αποκομμένη.

«Αρκετές φορές κινδυνέψαμε, μας έχει εγκλωβίσει και η φωτιά. Δε θέλουμε να τα σκεφτόμαστε, δεν το βάζουμε κάτω. Μετά αντιμετωπίζουμε το λάθος και προσπαθούμε να το αποφύγουμε την επόμενη φορά. Για αυτό και δε φοβόμαστε. Δεν το κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα. Το κάνουμε γιατί μας αρέσει να το κάνουμε και πραγματικά επειδή δίνουμε πολύ μεγάλη αξία στην ανθρώπινη ζωή. Με απλές κινήσεις και απλές παρεμβάσεις και με λίγες γνώσεις πρώτων βοηθειών έχουν σωθεί πολλοί άνθρωποι. Δεν είμαστε γιατροί αλλά θα κάνουμε μια Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), μια απινίδωση, μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο τον ασθενή. Είναι πράγματα που μπορεί να τα μάθει ένας πολίτης. Και αυτά μας γεμίζουν μια χαρά. Γιατί αλλιώς θα κοιτάζαμε όπως ο υπόλοιπος κόσμος κοιτά ο ένας, τον άλλον χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα».

Αιμοδότης η τοπική κοινωνία-Σβήσαμε πάνω από 1.000 φωτιές
Αιμοδότες της «ΓΑΙΑ» είναι οι δωρεές και οι συνδρομές περίπου 300 πολιτών κάθε χρόνο, επιχειρηματίες της περιοχής και ένα πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, βγάζοντας περίπου 7.000 ευρώ που είναι και τα βασικά έξοδα της εθελοντικής οργάνωσης. «Θέλουμε να αναπτυχθεί με περισσότερα μάχιμα μέλη. Και να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότεροι την προσπάθειά μας οι νέοι για να προστατεύσουμε την περιοχή μας γιατί είναι ένα δοχείο με μπαρούτι. Έτσι και πάρει πυρκαγιά εδώ θα καεί ο τόπος. Και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε σβήσει πάνω από 1.000 φωτιές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Λέει ότι δεν έχουμε φωτιές στη Δυτική Μάνη. Μία από αυτές αν ξέφευγε θα ήταν καταστροφική. Δεν τις έχουμε αφήσει να κάψουν πέρα από 2-3 στρέμματα δάσους. Τώρα με την τελευταία επέμβαση στην Ανατολική ευαισθητοποιήθηκε πάρα πολύς κόσμος και δείχνει ότι αρχίζει να καταλαβαίνει».

Μεγάλες φωτιές όπως της Εύβοιας δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή
Σχολιάζοντας τις φωτιές στην Εύβοια, τόνισε ότι «χρειάζεται μια προεργασία. Έπρεπε να έχουμε μεριμνήσει. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για να μη φτάνουμε σε καταστολή. Τέτοιες μεγάλες φωτιές δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις με καταστολή».

Σε μια έκταση 3,5 στρεμμάτων στη Δυτική Μάνη που παραχώρησε η Μητρόπολη Γυθείου η «ΓΑΙΑ» έχει στήσει το στρατηγείο της. Εκεί υπήρχε ένα μικρό καφέ που λειτουργούσε και μετατράπηκε σε γκαράζ για τα πυροσβεστικά οχήματα. Στα 400 τ.μ. καλυμμένου χώρου διαθέτει δωμάτια, τουαλέτες και κουζίνα. «Έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε κόσμο όπως ένα μικρό στρατόπεδο. Και προσπαθούμε με λίγα χρήματα που περισσεύουν από τη συντήρηση των οχημάτων όλο και κάτι καινούργιο να φτιάξουμε, βάζοντας και την προσωπική μας εργασία».

Η «ΓΑΙΑ» απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο το 2008, όταν ο γιατρός Γρηγόρης Ορφανίδης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την Ελβετία, ενθουσιάστηκε από τη δράση των εθελοντών στον τόπο της Μάνης και μεσολάβησε για να αποκτήσει η εθελοντική ομάδα ένα πυροσβεστικό από τη Γερμανία με δωρεά. Μετά ήρθε ένα δεύτερο πυροσβεστικό από την Αυστρία, κόστους 6.000-8.000 ευρώ, από δωρεές πολιτών και επιχειρηματιών από τον επαγγελματικό σύλλογο της Μάνης.

«Πυροσβεστικά Σώματα της Αυστρίας και της Γερμανίας έχουν μάθει για τη δράση μας και μας δωρίζουν εξοπλισμό κάθε φορά που αποσύρουν κάτι λόγω ανανέωσης του στόλου».

Τελευταία δωρεά ήταν μια κουζίνα εκστρατείας η οποία μπορεί να ετοιμάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή του σεισμού, 1.500 μερίδες φαγητού και να υποστηρίξει την κατάσταση τις πρώτες μέρες μέχρι να ανταποκριθεί πλήρως ο κρατικός μηχανισμός. Συνολικά η «ΓΑΙΑ» διαθέτει 5 πυροσβεστικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και πυροσβεστικό διασωστικό με ενσωματωμένη γεννήτρια, ένα σκάφος, κινητό ιατρείο και εξοπλισμό για όλα τα μέλη και τους εθελοντές, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Πηγή: ethnos.gr, του Τίμου Φακαλή