Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπένο -Ανοίγουν οι πλατφόρμες για αποζημιώσεις/δωρεές

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπένο -Ανοίγουν  οι πλατφόρμες για αποζημιώσεις/δωρεές

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άμεση «ανάνηψη» της Βόρειας Εύβοιας μπήκε σε εφαρμογή από χθες, καθώς ήταν προγραμματισμένη το απόγευμα η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της περιοχής, Σταύρο Μπένο.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών θα έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης φάσης, με επίκεντρο ειδικά το νησί της Εύβοιας που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή και σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση των ελέγχων, να κατατεθούν τα πρώτα χρήματα στους πληγέντες για τις οικίες τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τώρα είχαν διενεργηθεί σε Αττική και Εύβοια περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι και πλέον τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα». Σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι, ενώ χθες ξεκίνησαν οι έλεγχοι και στην Αρκαδία, όπου επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας. 

Συναντήσεις 
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο σχεδιασμός για την επούλωση των πληγών της βόρειας Εύβοιας είχε ενεργοποιηθεί, με το νέο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο να πραγματοποιεί πλήθος συναντήσεων με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας. Ο κ. Τριαντόπουλος είχε διαδοχικά την Παρασκευή και τη Δευτέρα συσκέψεις εργασίας με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη, αλλά και συνάντηση εργασίας με το δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, στη Χαλκίδα. Την ίδια ημέρα είχε στην Αθήνα συναντήσεις εργασίας με το δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Ηλία Μπουρμά, μαζί με εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας. Αντικείμενο των επαφών του νέου στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου είναι, αφενός, η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης και, αφετέρου, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να υλοποιηθούν τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης το συντομότερο δυνατόν και να φθάσει άμεσα η κρατική αρωγή στους δικαιούχους. Για το λόγο αυτό, από χθες το απόγευμα θα ενεργοποιούνταν δύο πλατφόρμες. Η πρώτη είναι το arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και η δεύτερη (e-dorees.gov.gr) θα συγκεντρώσει δωρεές σε χρήματα ή σε είδος.

Στο έτερο μέτωπο, αυτό του κορωνοϊού και συγκεκριμένα του εμβολιασμού, χθες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα καμπάνια που απευθύνεται σε αυτούς που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Επιστρέφοντας από τις διακοπές προσέχουμε περισσότερο. Κάνουμε self test και για μία εβδομάδα δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες, ειδικά εάν δεν έχουν εμβολιαστεί», αναφέρει το μήνυμα, που καταλήγει στην προτροπή να εμβολιαστούμε.