Τα ευρήματα των επιτροπών στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας

Τα ευρήματα των επιτροπών στις  πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας

Για τα ευρήματα των επιτροπών που έκαναν αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Διοικητήριο ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Όπως τόνισε, τα εν λόγω ευρήματα αποτελούν μια γενικότερη αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, αφού σύντομα αναμένεται και περαιτέρω εξατομίκευση των ζημιών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 29 αυτοψίες, από τις οποίες προκύπτουν τα παρακάτω:

α) Στο Δήμο Οιχαλίας επλήγησαν συνολικά 14 κατοικίες, από τις οποίες 1 κρίθηκε πράσινη, 12 κίτρινες (επισκευάσιμες) και 1 κόκκινη (κατεδαφιστέα). Επίσης, 9 αποθήκες της περιοχής κρίθηκαν κίτρινες και 5 κόκκινες

β) Στο Δήμο Πύλου – Νέστορος επλήγησαν 15 κατοικίες, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν πράσινες, 8 κίτρινες και 2 κόκκινες, ενώ ο αριθμός των αποθηκών ανέρχεται σε 4, από τις οποίες 1 κρίθηκε πράσινη και 3 κίτρινες.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι επιτροπή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποίησε αυτοψία σε δύο επιχειρήσεις των περιοχών Βασιλιτσίου, Δήμου Πύλου – Νέστορος και Αγίων Θεοδώρων, Δήμου Οιχαλίας.

Όσον αφορά στην επιχείρηση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην περιοχή του Βασιλιτσίου, αυτή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς ένα κτήριο κάηκε ολοσχερώς. Στην επιχείρηση, επίσης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων Διαβολιτσίου, διαπιστώθηκε ότι έχει ελάχιστες ζημιές από την πυρκαγιά.

Επίσης, αναφέρθηκε στις ζημιές του γεωργικού κεφαλαίου, καθώς η συνολική έκταση που κάηκε ήταν 23.500 στρέμματα. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Πύλου – Νέστορος (Βασιλίτσι – Χρυσοκελλαριά) κάηκαν 6.200 στρέμματα, στο Βλαχόπουλο 6.500 στρέμματα, ενώ στο Δήμο Οιχαλίας 10.500 στρέμματα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων επιτροπών, σε Βασιλίτσι – Χρυσοκελλαριά κάηκαν 1.500 ελαιόδενδρα, ενώ στο Βλαχόπουλο 500 ελαιόδενδρα και 3,5 στρέμματα σταφίδας με ελιές.

Όσον αφορά στο Δήμο Οιχαλίας, κάηκαν 3.000 στρέμματα ελιές, 67 στρέμματα σύνθετες καλλιέργειες και 4.700 στρέμματα αγροτικές καλλιέργειες με δασικά. Επιπλέον, στον ίδιο Δήμο οι βοσκότοποι που κάηκαν ανέρχονται σε 2.690 στρέμματα, οι καμένοι στάβλοι είναι 7, ενώ οι καμένες αποθήκες ζωοτροφών και εφοδίων κτηνοτρόφων είναι 2.

Τέλος, από τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι ο αριθμός των αιγοπροβάτων που επηρεάζονται από τα καμένα βοσκοτόπια είναι 4.100.

Περαιτέρω, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα διανομής ζωοτροφών σε όλους τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους με ευθύνη αρμόδιας επιτροπής γεωπόνων και κτηνιάτρου. Διευκρίνισε, δε, ότι προσεχώς οι όποιες ζωοτροφές παραλαμβάνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από προσφορές συνεταιρισμών ή ιδιωτών θα αποθηκεύονται και θα διανέμονται κατόπιν συγκεκριμένου προγραμματισμού.

Τέλος, αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις δημόσιες υποδομές που αφορούν επαρχιακούς, δημοτικούς, αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Η αρμόδια Επιτροπή Τεχνικών Έργων ύστερα από αυτοψίες κατέληξε στην παρακάτω πρόταση, προϋπολογισμού 12,2 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Βασιλιτσίου – Χρυσοκελλαριάς εκτιμάται ότι για την προστασία – αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου χρειάζονται 3.000.000 ευρώ, για το αγροτικό οδικό δίκτυο 1.000.000 ευρώ και για τα ρέματα 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, για την περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και την αποκατάσταση του βασικού οδικού δικτύου (Κάτω Μέλπεια – Άνω Μέλπεια – Δασοχώρι, Δεσύλλα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Αγία Θεοδώρα, Διαβολίτσι – Μοναστηράκι – Βράχος) απαιτούνται 5.000.000 ευρώ, ενώ για την αγροτική οδοποιία της πυρόπληκτης περιοχής 1.000.000 ευρώ.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι για τον καθαρισμό – ενίσχυση των ρεμάτων (Τζαμής – Χάραδρος, Ξερίλας, Αμφίτας, Μαυροζούμαινα, Βίας κ.λπ.) και την αποκατάσταση της λεκάνης ηρεμίας του φράγματος στην Άνω Μεσσηνίας, απαιτούνται 2.000.000 ευρώ.

Της Χριστίνας Μανδρώνη