Αυξημένη η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας

Αυξημένη η κίνηση  στα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, που επέστρεψαν με μεγάλη χαρά και αγωνία στο σχολικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, αυξημένη είναι η κίνηση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες στα καταστήματα σχολικών, καθώς οι οικογένειες έχουν ήδη σπεύσει για την αγορά των απαραίτητων ειδών.

Το «Θ» βρέθηκε σε βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας, προκειμένου οι βιβλιοπώλες να μας δώσουν το δικό τους στίγμα για το κλίμα της αγοράς.

Λυκούργος Καρολεμέας – “Bookmark”

Φέτος έχει πάει πολύ καλά η κίνηση. Η διαφορά με πέρσι είναι ότι φέτος ήταν πολύ δυνατό και το προηγούμενο διάστημα, καθώς είχαν διαρρεύσει κάποιες λίστες δασκάλων με τα απαραίτητα σχολικά. Αυτό διευκόλυνε στο να μην υπάρξει συγχρωτισμός τις πρώτες ημέρες του σχολείου, κάτι το οποίο παρατηρείται διαχρονικά, δηλαδή.

Οι λίστες αυτές ήταν αρκετά χαμηλά χρηματικά και συγκρατημένες από τους εκπαιδευτικούς, ενώ και από πλευράς μας κάναμε λίγο μεγαλύτερες εκπτώσεις φέτος. Κι από ό,τι συμπεραίνουμε από την ανταπόκριση του κόσμου, φάνηκε να είναι ευχαριστημένοι.

Η κίνηση σταθερά ξεκινά μέσα στον Αύγουστο, με τους γονείς να κάνουν έρευνα αγοράς, ενώ αργότερα αγοράζουν τσάντες, κασετίνες και τα υπόλοιπα απαραίτητα σχολικά. 

Συγκριτικά με πέρσι: Οι τιμές από τους προμηθευτές φέτος είχαν μια αύξηση, εμείς όμως ως βιβλιοπωλείο τις κρατήσαμε στα περσινά επίπεδα, κάνοντας και κάποιες εκπτώσεις, προκειμένου να διευκολύνουμε τον κόσμο. Δεδομένου ότι οι καιροί είναι περίεργοι, πρέπει ο ένας με τον άλλον να βοηθηθούμε.

Ωράριο: Όλη τη διάρκεια της χρονιάς κρατάμε το συνεχές ωράριο, από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.

Δήμητρα – Σταματία Δημοπούλου – «Βιβλιόπολις»

Η κίνηση στα σχολικά φέτος είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι, ενώ αυτό που μας μένει μετά το φετινό άνοιγμα των σχολείων είναι ότι ο κόσμος ψωνίζει διστακτικά και μόνο όσα είναι απολύτως απαραίτητα.

Οι γονείς των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών έχουν μεγάλες αγωνίες, σκέφτονται ότι πιθανόν να ξανακλείσουν τα σχολεία, άρα φοβούνται ότι κάποια πράγματα μπορεί να μην τα χρειαστούν, -τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες. Παράλληλα, οι λίστες που έχουν δοθεί από τους δασκάλους είναι επίσης μετρημένες από τα πρώτα κιόλας πράγματα που ζητούν από τους μαθητές να αγοράσουν. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όμως, οι δυσκολίες που παρατηρούνται λόγω της πανδημίας, κλιμακώνονται, μιας και αρκετοί γονείς των γύρω περιοχών βρίσκονται ανάμεσα σ’ αυτούς που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο και ουσιαστικά το αποτύπωμα του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις φωτιές είναι αρκετά δύσκολο, αφού έχει επιφέρει και οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς.

Καλύτερα από πέρσι, αλλά όχι καλύτερα από πρόπερσι: Όσο για τις τιμές, γενικά έχουμε προσπαθήσει να τις κρατήσουμε χαμηλά, κάνουμε εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένα σχολικά είδη, ενώ και τα επώνυμα σχολικά έχουν παραμείνει σε τιμές συγκρατημένες. Θεωρώ ότι πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε του χρόνου στο χώρο μας, γιατί ήδη τα πράγματα που αγοράζουμε από εδώ και πέρα έρχονται αυξημένα κατά 20%, όπως το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες εισαγωγές. Ταυτόχρονα, εμείς ως βιβλιοπωλείο, πέραν της κάρτας μέλους που παρέχει πάγια έκπτωση στον κόσμο και ισχύει καθ’ όλο το χρόνο, συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, κι έτσι δεχόμαστε τα κουπόνια που ξεκινούν τις επόμενες μέρες και παρέχουν δωρεάν βιβλία -κάτι το οποίο έχουμε παρατηρήσει ότι είναι πολύ βοηθητικό, μιας και ο κόσμος μπορεί και προμηθεύεται μέσω αυτών ξενόγλωσσα βιβλία φροντιστηρίων, αλλά και βοηθήματα για τους μαθητές.

Ωράριο: Διατηρούμε συνεχές ωράριο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο είμαστε ανοιχτά μέχρι τις 3.00.

Κατερίνα Κονταργύρη – “Book Store”

Πιστεύω ότι φέτος ο κόσμος κινείται πιο αισιόδοξα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων και άλλο ένα τοπικό κλείσιμο. Η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη και οι γονείς ψωνίζουν ό,τι χρειάζονται τα παιδιά χωρίς περικοπές στη λίστα που τους έχει δοθεί από τους δασκάλους τους. Φυσικά και οι δάσκαλοι έχουν περιορίσει τις λίστες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ανταποκρινόμενοι στις δυσκολίες της εποχής.

Συγκριτικά με πέρσι: Οι τιμές στα σχολικά εδώ και μια πενταετία είναι οι ίδιες. Φέτος, όμως, λόγω των ανατιμήσεων που έγιναν με τις πρόσφατες παραλαβές, ήταν αυξημένες οι τιμές -κάτι το οποίο προσπαθούμε να απορροφήσουμε εμείς ως κατάστημα, χωρίς να επιβαρυνθεί ο πελάτης. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα σχολικά, υπάρχουν τσάντες που ξεκινούν από τα δέκα ευρώ και φτάνουν μέχρι τα εξήντα -τιμή που αφορά στις επώνυμες μάρκες.

Ωράριο: Για την εβδομάδα που διανύσαμε το ωράριο ήταν συνεχές, από τις 8.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, ενώ τα Σάββατα είμαστε ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, κάτι το οποίο πιθανόν να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Λεωνίδας Μακρής – «Μακρής, 1928»

Η κίνηση ξεκίνησε στα μέσα του Αυγούστου, όταν σιγά σιγά αρχίζαμε να δίνουμε τσάντες για το σχολείο στους μικρούς μαθητές, καθώς είχαν αρχίσει να δίνονται κάποιες από τις σχολικές λίστες. Η κίνηση που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες είναι πολύ καλή και σίγουρα καλύτερα από πέρσι, παρά τον κορωνοϊό. Το βιβλιοπωλείο μας, κοινωνικά ευαισθητοποιημένο πια, προσφέρει έκπτωση στους γονείς τριών ή περισσοτέρων παιδιών, ενώ προσφέρει μια ακόμα έκπτωση στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Το εύρος των τιμών για φέτος είναι τεράστιο. Ειδικότερα, κάποιος μπορεί να βρει σχολική τσάντα από πέντε ευρώ μέχρι αρκετά υψηλότερα. Στο κατάστημά μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από σχολικές τσάντες, δηλαδή κάποιος μπορεί να βρει τις κλασσικές επώνυμες, αλλά και κάποια πιο ιδιαίτερα κομμάτια, μερικά από τα οποία διαθέτουμε και σε αποκλειστικότητα.

Ωράριο: Το δικό μας ωράριο είναι συνεχές, καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Χρήστος Παπαχρήστος – «Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου»

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας ότι φέτος βρισκόμαστε σε νέο χώρο, λόγω της πρόσφατης μετακόμισής μας, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κίνηση του κόσμου συγκριτικά με πέρσι. Εντούτοις, είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής από τη ροή του κόσμου, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον για τα απαραίτητα σχολικά των παιδιών. Βέβαια, η σχολική χρονιά ακόμα είναι μπροστά μας, δεδομένου ότι είναι πρόσφατο το άνοιγμα των σχολείων. Οι τιμές προς το παρόν παραμένουν οι ίδιες με πέρσι, ενώ δε γνωρίζουμε αν αυτό θα ισχύει και για αργότερα. Στο κατάστημά μας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τσάντα ξεκινώντας από τα είκοσι ευρώ, ενώ αυτό που καταγράφουμε μέχρι και σήμερα είναι η αυξημένη ζήτηση του κόσμου στα βοηθήματα και στα χαρτικά.

Ωράριο: Το κατάστημα παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι, καθώς και τα απογεύματα από τις 5.00 έως τις 9.00 το βράδυ.

Κώστας Λυμπερόπουλος – «Χαρτί Μελάνι Λυμπερόπουλος»

Η κίνηση του κόσμου για την αγορά της σχολικής λίστας των μαθητών παρατηρούμε ότι ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτέμβρη, με αποκορύφωμα την εβδομάδα που διανύουμε μέχρι και σήμερα. Συγκριτικά με πέρσι θεωρώ ότι είναι η ίδια, κι αυτό γιατί δεν έχει τεράστιες αυξητικές διαφορές. Δεδομένου δε ότι είναι η περίοδος που εξοπλίζεται το γραφείο του κάθε μαθητή, η προτίμηση του κόσμου σε όλα τα σχολικά αναλώσιμα είναι η ίδια.

Της Χριστίνας Μανδρώνη