Δ.Σ. Τριφυλίας: Νόμιμη η απόφαση της εναλλακτικής πρότασης αντιπολίτευσης

Δ.Σ. Τριφυλίας: Νόμιμη η απόφαση της εναλλακτικής πρότασης αντιπολίτευσης

Ανατροπή σκηνικού, νέα πραγματικότητα, εξελίξεις στα δημοτικά δρώμενα

Νόμιμη βρέθηκε η με αριθ. 95/2021 (Α∆Α:ΨΩΟΑΩΗΕ-8ΤΒ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα «Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021 (Σχ. αριθ.175/2021 ΑΟΕ και εναλλακτική πρόταση)», με την οποία το Σώμα ενέκρινε την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης, αφού ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου! Προχθές το μεσημέρι δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια, με ΑΔΑ: 64ΓΟΟΡ1Φ-8ΚΑ, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΔΕΠΙΝ με θέμα «Έλεγχος νομιμότητας της αρ. 95/2021 Α.∆.Σ. του Δήμου Τριφυλίας αναφορικά με Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2021 (Έγκριση της αρ. 175/2021 Α.Ο.Ε)».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας μόνο τυχαία ή συγκυριακή δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς, ως φαίνεται, μεταξύ παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης συγκροτείται «μέτωπο» σε ζητήματα μείζονος σημασίας στα οποία υπάρχει συναντίληψη.

Δύο χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και δύο χρόνια προ της καταθέσεως συνδυασμών για τις εκλογές του 2023 αλλάζει άρδην το σκηνικό στο Δήμο. Η αντιπολίτευση, όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, κατάφερε από τη μία καίριο πλήγμα – ελέω αλλεπάλληλων τροποποιήσεων του νόμου «Κλεισθένης Ι» – στο ιδιότυπο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης (σ.σ. όπως συμβαίνει σε όλους τους Δήμους που έχουν μειοψηφική διοίκηση) και από την άλλη να επιβάλλει όρους διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου και την οικονομική διαχείριση του δημοτικού χρήματος από κάθε πηγή εσόδων. Με την απόφαση που ελήφθη στο Δ.Σ. Τριφυλίας η αντιπολίτευση ανάγκασε ουσιαστικά και κυριολεκτικά τη Δημοτική Αρχή σε διαγωνισμούς για προμήθεια υλικών οδοσήμανσης-ονοματοδοσίας για τις τρεις Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών και όχι με τρεις απευθείας αναθέσεις που ήθελε η Δημοτική Αρχή. Επίσης για προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού συντήρησης δημοτικού φωτισμού και κτηρίων Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού και όχι με απευθείας αναθέσεις που ήθελε η Δημοτική Αρχή. Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, δια της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσαν ο Δημήτρης Δριμής και ο Γιάννης Μερκούρης, χρησιμοποιεί την πρόβλεψη του νόμου για εναλλακτικές προτάσεις και από το αποτέλεσμα αναδεικνύεται ότι υπάρχει κοινός τόπος ως προς τη διαφάνεια, την οικονομική διαχείριση του Δήμου και τη διάθεση του δημοτικού χρήματος από κάθε πηγή εσόδων με άπλετο φως στις διαδικασίες.

Στη με αριθμό 95/2021 απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας αναγράφεται: «Μη παρισταμένου του κ. δημάρχου, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, αν και νόμιμα κλήθηκε και παρέστη αντί αυτού ο αναπληρωτής του κ. Αντώνιος Βλάχος, αντιδήμαρχος Τριφυλίας. Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τον κ. Λαμπρόπουλο Παναγιώτη, τακτικό υπάλληλο του Δήμου Τριφυλίας.

Εισάγοντας το 1ο θέμα της τακτικής ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος είπε: Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας εισηγείται, με την αριθ.175/2021 απόφασή της, την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2021, την οποία θέτω υπόψη σας, καθώς και την από 3/8/2021 εναλλακτική πρόταση των κ.κ. δημοτικών συμβούλων Μερκούρη και Δριμή, η οποία συνοδεύεται από τις αριθ. 9652/03-08-2021 και 9660/03-08-2021 βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα σύμφωνα με την οποία καταθέτουν:

Στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που αφορά σε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, για λόγους διαφάνειας και οικονομίας του Δήμου καταθέτουμε εναλλακτική πρόταση ως εξής: α) Οι τρεις προτεινόμενοι νέοι κωδικοί για προμήθεια υλικών οδοσήμανσης-ονοματοδοσίας οδών για τις τρεις Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, ΚΑ 30.7135.002,30.7135.004 και 30.7135.03 αντίστοιχα, να ενοποιηθούν και να αποτελέσουν έναν ενιαίο κωδικό με το συνολικό ποσό των 111.600 ευρώ και να ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία με όφελος για το Δήμο από τις εκπτώσεις των οικονομικών φορέων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Β)Το ίδιο να γίνει και για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού.

Ο υπάρχων κωδικός προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού ΚΑ 20.7335.007 για τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, μαζί με την προτεινόμενη ενίσχυση των 29.000 ευρώ, συν τα ποσά που εγγράφουν στους προτεινόμενους κωδικούς για τις Δημοτικές Ενότητες Αυλώνας, 37.200 ευρώ και Αετού 25.000 ευρώ, να ενοποιηθούν σε έναν κωδικό και να ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Επισυνάπτεται πίνακας με την εναλλακτική μας πρόταση.

Παρακαλούμε για τις σύμφωνες με το νόμο ενέργειές σας, προκειμένου η πρότασή μας να τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε σχετικά.

Το Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. προέδρου, τη με αριθ. 175/2021 ΑΟΕ, την από 3/8/2021 εναλλακτική πρόταση των κ.κ. Μερκούρη και Δριμή, η οποία συνοδεύεται από τις αριθ. 9652/03-08-2021 και 9660/03-08-2021 βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα, την ισχύουσα νομοθεσία, έπειτα από συζήτηση αποφασίζει κατά πλειοψηφία:

Εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2021, σύμφωνα με την από 3/8-2021 εναλλακτική πρόταση των κ.κ. Μερκούρη και Δριμή, η οποία συνοδεύεται από τις αριθ. 9652/03-08-2021 και 9660/03-08-2021 βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα…».

Αφού, δε, παρατίθεται πίνακας της εναλλακτικής πρότασης, αναγράφεται: «Ο προϋπολογισμός παραμένει πλεονασματικός ως προς τα έσοδα κατά 153.168,99 ευρώ όσο και το ύψος της επιχορήγησης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 44489/14-06-2021 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Μειοψηφούντων των κ.κ. Ασημακόπουλου-Βλάχου-Φρούσου-Στριμπάκου-Αυρηλιώνη-Αντωνόπουλου-Κουτρουμπή-Μπακούρου-Παναγοπούλου (σ.σ. 9) που ψήφισαν κατά της εν λόγω εναλλακτικής πρότασης και υπέρ της αριθ. 175/2021 ΑΟΕ.

H απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 95/2021».

Την απόφαση υπερψήφισαν οι Ευάγγελος Κοροβίλας, Παναγιώτης Αλευράς, Παναγιώτης Κατσίβελας, Γιάννης Μερκούρης, Γιάννης Κατσούλας, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Τσαφαράς, Στάθης Ανδρινόπουλος, Μαγδαληνή Καμπύλη-Ανδρινοπούλου, Δημήτρης Δριμής και Σαράντος Κουκούμης (σ.σ. 12).

Απόντες ήταν οι Γιώργος Τσακανίκας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Μαρία Πανουσιοπούλου, Γιάννης Αδρακτάς, Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Παρασκευόπουλος (σ.σ. 6).

Η 95/2021 απόφαση που ελήφθη στο Δ.Σ. Τριφυλίας, με την υπερψήφιση και έγκριση της εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση, και η οποία βρέθηκε νόμιμη ύστερα από έλεγχο νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΔΕΠΙΝ, αποτελεί ορόσημο και, μάλιστα, σε ένα κομβικό χρονικό σημείο της δημοτικής περιόδου και μόνο όσοι εθελοτυφλούν ή βρίσκονται «αλλού γι’ αλλού» δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται και τις εξελίξεις που έρχονται στα δημοτικά δρώμενα!

Του Ηλία Γιαννόπουλου