Ένας παραμυθένιος κόσμος ζωντανεύει από σήμερα στην Καλαμάτα…

Ένας παραμυθένιος κόσμος ζωντανεύει από σήμερα στην Καλαμάτα…

Με περισσότερες από 20 παραστάσεις, δύο (κυριακάτικα) ανοικτά δρώμενα στην κεντρική πλατεία και μια σειρά από σεμινάρια και συνεργασίες που το «ανοίγουν» εκτός Μεσσηνίας, ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή. 

Η αυλαία αυτού του παραμυθένιου κόσμου θα ανοίξει στις 7 το απόγευμα (Τετάρτη 29/9) στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου με το φημισμένο βερολινέζικο θίασο “Merlin Puppet Theater” που θα παρουσιάσει το «Noone’s Land». Πέμπτη και Παρασκευή στην έδρα της Πειραματικής στην οδό Ευριπίδου 2 ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός Στάθης Μαρκόπουλος θα παραδώσει μαθήματα κατασκευής γιγαντόκουκλας, ενώ από το Σαββατοκύριακο «γεμίζει» καθημερινά το πρόγραμμα με τα υπόλοιπα σεμινάρια και φυσικά με παραστάσεις που είναι και πρωινές απευθυνόμενες σε σχολεία (εκτός από το Πνευματικό κέντρο κουκλοθέατρο θα παιχθεί στα αμφιθέατρα της Φιλαρμονικής και του Εργατικού Κέντρου, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ειδικού σχολείου Καλαμάτας και του παιδικού σταθμού «Περιβόλι της γιαγιάς»).

Με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη και οι κουκλοπαίκτριες Ηρώ Θεοδώρου και Μαρίζα Νταϊφά υποδέχθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ στην έδρα της οδού Ευριπίδου για να υπενθυμίσουν τη σημασία της διοργάνωσης, τις δυσκολίες που βρίσκονται πίσω από την υλοποίησή του και γι’ αυτό την ανάγκη να το στηρίξει ο κόσμος με την παρουσία του.

Η κα Πετρουλάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αρχή έγινε πριν από 5 χρόνια χάρις στην …τρέλα που κουβαλάει η Πειραματική Σκηνή για να κάνει πολλά πράγματα και πλέον «με πολλή χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια» παρουσιάζει μια διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα (συμμετέχουν πολλές και σημαντικές ομάδες πολυβραβευμένες διεθνώς από την Ελλάδα τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τσεχία).

Αναφέρθηκε ακόμη στον μεγάλο αγώνα που έδωσε από τον Φεβρουάριο η μικρή οργανωτική ομάδα και οι λίγοι υποστηρικτές της ώστε να είναι όλα έτοιμα καλλιτεχνικά και οργανωτικά, βρίσκοντας μάλιστα κάποιες φορές πόρτες κλειστές -όπως ήταν για παράδειγμα η άρνηση για παραχώρηση του ΔΗΠΕΘΕΚ που θα κάλυπτε τις ανάγκες της εναρκτήριας ατμοσφαιρικής παράστασης που χρειάζεται μαύρο φόντο (black box). Ακόμα μεγαλύτερους …μπελάδες δημιούργησε η αιφνιδιαστική απόφαση για επιβολή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, «μια ακραία και παράλογη κατάσταση» που μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που συνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας είναι «τροχοπέδη για κάθε δημιουργία πολιτιστική μικρών δημιουργών», όπως ανέφερε η κα Πετρουλάκη, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι επιλέχθηκε να μπει ένα πολύ μικρό εισιτήριο στις παραστάσεις (5 ευρώ και 2 οι πρωινές παραστάσεις για μαθητές) «γιατί μας ενδιαφέρει το φεστιβάλ να αγγίξει όλους τους πολίτες, παιδιά από 3 ετών, εφήβους, ενήλικες, εκπαιδευτικούς».

Η εκπρόσωπος της Πειραματικής Σκηνής αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική στήριξη που επέτρεψε τη διεξαγωγή του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο διαφημίζει πολυεπίπεδα τον τόπο μας και προάγει τον πολιτισμό,  και ήταν από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και από τα Ιδρύματα Καρέλια, Κωστόπουλου και Κωνσταντακόπουλου.

Κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, η πρόεδρος της Πειραματικής, διατράνωσε τη θέληση να γίνει και να συνεχιστεί το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, με παρουσία ακόμη φέτος στα θεματικά μουσεία Δημητσάνας, Στυμφαλίας και Βόλου (με τη στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς), με την έναρξη μιας πολύ σημαντικής συνεργασίας με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (παράσταση και εργαστήρι στο Ναύπλιο για μεταπτυχιακούς φοιτητές), αλλά και άλλες συνεργασίες που θα ακολουθήσουν με το εξωτερικό.

Ηρώ Θεοδώρου: Μαγική εικόνα
Η επαγγελματίας κουκλοπαίκτρια Ηρώ Θεοδώρου τόνισε με τη σειρά της το διεθνή και υψηλού επιπέδου χαρακτήρα του φετινού Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει παραστάσεις και κούκλες όλων των ειδών, με εξελιγμένες τεχνικές, μέσα από τις οποίες προκύπτει μια πολύ μαγική εικόνα, ικανή να αιχμαλωτίσει και τις καρδιές των μεγάλων. Να μη φοβηθεί ο κόσμος το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά είναι εύκολο να το προμηθευτεί μέσω της tickets service.gr, καθώς μάλιστα δίνεται μια καλή ευκαιρία στα παιδιά να ξεφύγουν από τα ηλεκτρονικά μέσα και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη.

Μαρίζα Νταϊφά: Ανάγκη 3ετούς χρηματοδότησης
Η Μαρίζα Νταϊφά, μέλος του ΔΣ της Πειραματικής και κουκλοπαίκτρια, πήρε τη σκυτάλη του λόγου επισημαίνοντας ότι μέσα από το Φεστιβάλ τα παιδιά έχουν μια μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποιοτικές παραστάσεις και να ψυχαγωγηθούν, μαζί με τους μεγάλους που θα πάρουν επιπλέον ένα έναυσμα προβληματισμού και αφύπνισης.

Η ίδια επεσήμανε ακόμη την παρουσία των σημαντικών δημιουργών που θα διδάξουν στα σεμινάρια (Στάθης Μαρκόπουλος, Χρήστος Αυτσίδης).

Ιδιαίτερα καίρια ήταν η επισήμανση από την κα Νταϊφά της ανάγκης να εξασφαλιστεί 3ετής χρηματοδότηση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτή συνέχειά του και ο καλύτερος σχεδιασμός και τέλος, κάλεσε μικρούς και μεγάλους να έρθουν και να ευχαριστηθούν τις παραστάσεις.
Χ.Ε.