Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Δημιουργία Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης

Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Δημιουργία Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εορτάζονται αυτό το μήνα σε όλη την Ευρώπη με θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!», η οποία περιλαμβάνει σύμφωνα με την UNESCO την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, και σε συνέχεια του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας θα ολοκληρώσει το τρέχον έτος, της συμβολικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με τη δημιουργία ενός εμβληματικού Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης στη Μεσσηνία.   

Ειδικότερα, έχει αποστείλει ανοικτή πρόσκληση σε 21 ιστορικούς Δήμους της Πελοποννήσου που σχετίζονται άμεσα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης για συμμετοχή στη δημιουργία ενός Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης, μέσω της αποστολής από κάθε Δήμο ενός “Δέντρου Ελευθερίας” από τη χλωρίδα της περιοχής του. 

Πρόκειται για τους Δήμους: Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Γορτυνίας, Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Αιγιαλείας, Πατρέων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας Κρεστένων, Πηνειού, Κορινθίων, Νεμέας, Ανατολικής Μάνης, Σπάρτης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας και Πύλου-Νέστορος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα είδη των δέντρων που προτάθηκαν στους Δήμους για να συμμετάσχουν στην επετειακή φύτευση και τα οποία ταυτίζονται με την περιβαλλοντική κληρονομιά της Πελοποννήσου είναι: Αγριελιά, Βελανιδιά (Πλατύφυλλη Δρυς, Αριά, Χνοώδης Δρυς, Ήμερη Βελανιδιά), Έλατο, Καστανιά, Κυπαρίσσι, Πεύκο, Πλάτανος, Πρίνος (Πουρνάρι), Σφένδαμος και Χαρουπιά.

Το εν λόγω εμβληματικό πάρκο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, θα δημιουργηθεί στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του εν λόγω Δήμου, στην περιοχή όπου έγινε η πρώτη πολεμική σύγκρουση Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων το 1825 (Μάχη Κάτω Μηναγίων), μέσω της φύτευσης 21 «Δέντρων Ελευθερίας». 

Έτσι, για πρώτη φορά θα συναντηθούν-φυτευτούν 21 δέντρα ελευθερίας σε μια ιστορική “περιβαλλοντική συνέλευση”. Παράλληλα, τα εν λόγω δέντρα θα αποτελέσουν τους διαχρονικούς «περιβαλλοντικούς φάρους» που θα ρίχνουν φως στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του τόπου καταγωγής τους. 

Η εκδήλωση φύτευσης των 21 Δέντρων Ελευθερίας και των εγκαινίων του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης θα γίνει τέλος φθινοπώρου και το κάθε δέντρο θα φυτευτεί από εκπρόσωπο του Δήμου καταγωγής του, ενώ στο κέντρο του πάρκου θα φυτευτεί συμβολικά μια ελιά από μια σημαντική προσωπικότητα της Ελλάδας. 

Επίσης, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Ανάβαση», θα τοποθετήσει στην είσοδο του πάρκου ειδικό χάρτη της Πελοποννήσου, όπου θα επισημαίνονται οι τόποι καταγωγής των δέντρων και θα αναπτύσσονται “21 Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας” της Ελληνικής Επανάστασης των περιοχών αυτών, δημιουργώντας έτσι ένα ιστορικό ψηφιδωτό των σημαντικών γεγονότων που εξελίχθηκαν στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, αναδεικνύοντας έτσι την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπογεωγραφίας της Πελοποννήσου. 

Τέλος, το εμβληματικό πάρκο σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο της περιοχής της Μεσσηνίας, καθώς θα επιδιωχθεί, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου- Νέστορος, καθώς και φορείς της περιοχής, ο χώρος να φιλοξενεί μικρές εκδηλώσεις πολιτισμικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.