Σε ένα μήνα περίπου το πρώτο αγουρέλαιο, ζυγαριά για το μέλλον…

Σε ένα μήνα περίπου το πρώτο αγουρέλαιο, ζυγαριά για το μέλλον…

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να έχουμε την παραγωγή του πρώτου φετινού αγουρέλαιου. Υπάρχουν, πάντως, σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και της ανομβρίας. Όμως, η αυξημένη ζήτηση και η μικρή προσφορά αναμένεται να φέρουν μια αύξηση των τιμών παραγωγού.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης, τονίζει σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα  ΑγροΤύπος ότι «το πρώτο αγουρέλαιο αναμένεται να βγει φέτος μετά τις 28 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, αλλά θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής, σε ποσοστό περίπου 60%.

Μπορεί τα περισσότερα χωράφια των μελών του συνεταιρισμού να είναι ποτιστικά αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω της ανομβρίας και οι γεωτρήσεις στερεύουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου. Το πρόβλημα θα μεγαλώσει στο μέλλον και θα πρέπει να το μελετήσουν οι υπεύθυνοι φορείς. Στην περιοχή μας δεν έχει προβλεφθεί κανένα αρδευτικό έργο».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, Γεώργιος Καπασούρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μια καλή ανθοφορία για τις λαδοελιές σε αντίθεση με τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σε μεγάλο βαθμό επηρεάσει αρνητικά τα ελαιόδεντρα. Η βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν αρκετή και αν δεν έχουμε ξανά βροχές οι ελιές κινδυνεύουν με καρπόπτωση. Τα περισσότερα χωράφια μας είναι ξηρικά.

Στην αγορά υπάρχει ζήτηση για ελαιόλαδο και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε με καλές τιμές. Πέρσι είχαμε πολύ μικρή παραγωγή και δεν κάναμε δημοπρασία. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε φέτος».

Ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου, Λάζαρος Σύρνος, δηλώνει από την πλευρά του ότι «οι ελιές έχουν πρόβλημα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Θα επηρεαστεί η παραγωγή ελαιολάδου ποσοτικά θα είναι μειωμένη. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα θα επηρεαστούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει μια καλή βροχή, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή.

Από τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε τη νέα παραγωγή αγουρέλαιου από την ποικιλία μαυροελιά. Εκτιμώ ότι φέτος θα ξεκινήσει με τιμή πάνω από 3 ευρώ το κιλό, αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό θα συμβεί επειδή υπάρχει υψηλή ζήτηση και μειωμένη προσφορά».

Τέλος, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Νηλέας”, Γιώργος Κόκκινος, “σε περίπου ένα μήνα θα έχουμε την πρώτη φετινή παραγωγή αγουρέλαιου από μαυροελιά στην περιοχή. Είναι θετικό ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή και άντεξαν οι ελιές στις υψηλές θερμοκρασίες. Προβλήματα από το δάκο δεν είχαμε φέτος και σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσει ο τρίτος ψεκασμός”.