ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Σε δραματική κατάσταση οι δομές Υγείας και στο νομό μας

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Σε δραματική κατάσταση  οι δομές Υγείας και στο νομό μας

Για μία ακόμη φορά η κοινωνία και οι πολίτες καλούνται ΜΟΝΟΙ να δώσουν ΞΑΝΑ τη μάχη με την πανδημία, που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση, αφού η κυβέρνηση, αγκιστρωμένη στο αφήγημα περί ατομικής ευθύνης, ΑΡΝΕΙΤΑΙ, ακόμα και μετά τρία αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας με χιλιάδες απώλειες, να λάβει τα αυτονόητα μέτρα για την ανάσχεσή της, επιμένοντας να αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση μόνο με όρους επικοινωνιακούς, αλλά και να εξαντλείται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, παρά και τη νέα δυσχερή συγκυρία.

Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώθηκε εξάλλου και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, που έφερε την κορυφαία κυβερνητική αλλαγή στο υπουργείο Υγείας και στο πρόσωπο του υπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για διαθέσιμα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη. Ζήτησε την άρση προστασίας της πατέντας των εμβολίων, πρόταση που έφερε και υπερψηφίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς τις ψήφους των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., με γνώμονα την πρόσβαση ΟΛΩΝ σε προσιτά εμβόλια και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Τόνισε, όμως, ταυτόχρονα ότι το εμβόλιο είναι μεν αναγκαίο, αλλά όχι και η μόνη «ικανή» συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επεσήμανε εξαρχής ότι παράλληλα απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσιας υγείας που δυστυχώς λείπουν σήμερα και κοστίζουν.

ΖΗΤΗΣΑΜΕ από την αρχή της πανδημίας την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία όμως η κυβέρνηση, όχι μόνο ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ τίποτα ουσιαστικό μέχρι σήμερα, αλλά επισπεύδει, ακόμα κι εν μέσω πανδημίας, τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση και την συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ, με βάση το πρόγραμμά της.

Είναι, όμως, αναγκαίο και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα, όπως η σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και οι μελέτες, η ιχνηλάτηση των επαφών και τα αναγκαία μέτρα αποφυγής του συνωστισμού, ιδίως σε μαζικούς χώρους. Μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις σχολικές αίθουσες, με τα οποία η κυβέρνηση επιμένει ακόμα και σήμερα όχι μόνο να μην ασχολείται, αλλά και να τα υποβαθμίζει. Και φυσικά, είναι αναγκαία η ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των ΜΕΘ, με τα φαρμακευτικά εκείνα σκευάσματα που μπορούν πράγματι να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές ασθενών.

Η κυβέρνηση, αντί να λάβει τα παραπάνω μέτρα, επέλεξε τον φαινομενικά “εύκολο” ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ του εμβολιασμού, πανηγυρίζοντας – με τη γνώριμη πια δημιουργική λογιστική – για τα ποσοστά του εμβολιασμού. Έτσι, όμως, πέτυχε μόνο να καλλιεργήσει ένα τεχνητό κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία, το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σήμερα ποσοστό 45% του πληθυσμού δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, κάνοντας έτσι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, που διακήρυξε «μετά βεβαιότητας» η κυβέρνηση, να μοιάζει ανέφικτος στόχος.

Τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους είναι δεδομένο ότι όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά ελλοχεύουν και τον κίνδυνο της διασποράς μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης, που οπωσδήποτε ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει από καιρό εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις και τις προτάσεις του:

-Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού

-Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού

-Λέμε ΟΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό που θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα

-Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής αλλά δεν μπορεί παρά ο εμβολιασμός να αποτελεί για τον καθένα και την καθεμία από εμάς απόφαση ελεύθερης βούλησης κι επιλογής

-Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Για όσους η κυβέρνηση δε φρόντισε να πειστούν άμεσα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, το δέον είναι να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες, όπου δε θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Το μέτρο της αναστολής εργασίας που επέλεξε η κυβέρνηση και οδηγεί στην ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση, ΟΧΙ μόνο δε θα πείσει για τον εμβολιασμό, αλλά θα δημιουργήσει αντίθετα μια εκρηκτική και διχαστική σύγκρουση και ταυτόχρονα μία ανυπολόγιστη απώλεια στελεχών και δυναμικού του ΕΣΥ την ώρα της μάχης, χωρίς κανένα σχέδιο κάλυψης των κρίσιμων κενών που φέρνει αυτό το μέτρο.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί έφεραν, δυστυχώς, σε δραματική κατάσταση και τις δομές Υγείας του νομού μας, όπως πλέον όλοι γνωρίζουμε.

Συγκεκριμένα:

-Το νοσοκομείο της πόλης μας έγινε νοσοκομείο αναφοράς, ΔΙΧΩΣ να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή του σήμερα στο σφοδρό αυτό 4ο κύμα της πανδημίας που διανύουμε

-Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησαν σε συρρίκνωση κι όλων των άλλων υπηρεσιών του νοσοκομείου προς τους ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία

-Στις ελλείψεις αυτές προστέθηκαν και οι – τιμωρητικού χαρακτήρα – διαθεσιμότητες εργαζομένων, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021

-Οι ασθενείς με covid-19 δεν έχουν την περίθαλψη που απαιτείται, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των δύο – ΜΟΛΙΣ – τον αριθμό πνευμονολόγων που υπηρετούν την στιγμή αυτή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ούτε και οι υπόλοιποι ασθενείς με άλλες παθήσεις μπορούν να νοσηλευθούν σε ασφαλείς υγειονομικά συνθήκες

-Η κατάσταση είναι πλέον οριακά επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων του νομού μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Την ΑΜΕΣΗ αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη διαθεσιμότητα

2. Την ΑΜΕΣΗ συμμετοχή και συμβολή τόσο των Κέντρων Υγείας του νομού, όσο και των ιδιωτών ιατρών, ιδίως Πνευμονολόγων – Παθολόγων – Λοιμωξιολόγων, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών με covid, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη αποφόρτιση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

3. Την ΑΜΕΣΗ προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία Καλαμάτας – Κυπαρισσίας και ειδικά για τη μονάδα COVID την ΑΜΕΣΗ πλήρη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και όχι με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, όπως επιχειρείται μέχρι σήμερα.

Έστω και ΤΩΡΑ, η κυβέρνηση αυτή οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες, απέναντι στους ασθενείς και στο υγειονομικό προσωπικό του νομού μας.

Και την ΚΑΛΟΥΜΕ να το πράξει ΑΜΕΣΑ, μένοντας επιτέλους μακριά από προγραμματικές ιδεοληψίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες που ήδη μας έχουν κοστίσει πολύ ακριβά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ